Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ποιες επιφάνειες είναι οι πιο μολυσμένες στα ξενοδοχεία;


Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα μικρόβια αφθονούν στα ...



δωμάτια πολλών ξενοδοχείων και μάλιστα όχι μόνο σε αναμενόμενα μέρη, όπως οι λεκάνες στις τουαλέτες και οι νιπτήρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από τα μπάνια, οι πιο μολυσμένες επιφάνειες είναι τα τηλεκοντρόλ και οι διακόπτες του φωτός (πορτατίφ ή άλλοι) δίπλα στα κρεβάτια, ενώ δεν… πάνε πίσω και τα πλήκτρα των τηλεφώνων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίου του Χιούστον, της Ν. Καρολίνα και του Πέρντιου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το «Science», ερεύνησαν τα αμερικανικά ξενοδοχεία και βρήκαν επίσης υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης στα σφουγγάρια, τα γάντια, τα σφουγγαρόπανα και στα άλλα είδη που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για την καθαριότητα των δωματίων, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοση των μολύνσεων από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Τα χαμηλότερα επίπεδα μικροβίων εντοπίσθηκαν στα κεφαλάρια των κρεβατιών, στις κουρτινόβεργες και στα χερούλια στις πόρτες των μπάνιων. Οι ερευνητές δεν προχώρησαν περαιτέρω, για να μελετήσουν σε ποιο βαθμό ήταν παθογόνοι οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύθηκαν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, αν και, όπως επεσήμαναν, η ποσότητα των μικροβίων είναι ένας αξιόπιστος γενικός δείκτης της καθαριότητας σε έναν χώρο.

Τα πιο ακάθαρτα δωμάτια αποτελούν παράγοντα κινδύνου ιδίως για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι ξενοδόχοι οφείλουν να διασφαλίζουν στους πελάτες τους τη μεγαλύτερη δυνατή καθαριότητα των χώρων διαμονής στα ξενοδοχεία τους.

Στα αμερικανικά τουλάχιστον ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι σε μία οκτάωρη βάρδια του προσωπικού καθαριότητας καθαρίζονται 14 έως 16 δωμάτια, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο αφιερώνεται για την καθαριότητά του περίπου μισή ώρα. Η επισήμανση από τη νέα μελέτη των σημείων εκείνων όπου συγκεντρώνονται διαχρονικά περισσότερα μικρόβια εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των χώρων.