Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Συνεχίζεται η κόντρα Χαρακόπουλου -Χατζηδάκη για την τιμή του γάλακτος

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, η κόντρα μεταξύ των υπουργών που χειρίστηκαν το θέμα, του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου συνεχίζεται διά του Τύπου.



Σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο (14/7) ο Κ.Χατζηδάκης έδειξε ως υπεύθυνο για την υψηλή τιμή του γάλακτος τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για το γάλα δεν απηχούσαν την πρόταση του υπουργείου του ή του ΟΟΣΑ αλλά εκείνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επομένως, σημείωνε, δεν φέρει ευθύνη που δεν έπεσαν οι τιμές. Εξηγούσε μάλιστα ότι στην περίπτωση του γάλακτος δεν υιοθετήθηκε ούτε η πρόταση του ΟΟΣΑ, ενώ στο ψωμί υιοθετήθηκε αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσαν την απάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα επέρριψε ευθύνες στην πολιτική του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και χαρακτήρισε «φιάσκο» τη μεταρρύθμιση, επιμένοντας στην πάγια θέση του ότι «η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής δεν ήταν η 'θεραπεία' που θα μείωνε την τιμή στο ράφι».

Την Τετάρτη, ο κ. Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο και του παρουσίασε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων της αγοράς, τη διερεύνηση καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για μεταχρονολογημένες επιταγές και πιστωτικά τιμολόγια, την καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών και μείωση του ΦΠΑ για το γάλα.

«Με το γάλα πράγματι υπήρχε πρόβλημα και το βρήκα. Έχω αρχίσει ήδη σειρά επαφών με τους αγελαδοτρόφους και με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και ξεκινάμε την διαβούλευση για το γάλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαβούλευση θα έχω απάντηση και για το θέμα της τιμής του γάλακτος. Πράγματι το γάλα έχει ακριβύνει σε ποσοστό 5%» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, σημειώνοντας:

«Εάν πάτε σ' ένα σούπερ μάρκετ και πάρετε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, πριν το μνημόνιο είχε 5% ιδιωτική ετικέτα, μετά το μνημόνιο έχουμε φθάσει στο 20%, όταν σ’ ευημερούσες χώρες της Ευρώπης είναι 40%. Όσον αφορά τις τιμές, θα έχουμε την ευχέρεια σε μια συνέντευξη τύπου να τα δούμε αναλυτικά. Αν δεν κάνω διάγνωση δεν κάνω και θεραπεία».

Πηγή: Το Βήμα