Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΓΑΠ: Με κανό πήγε στις Σπέτσες και διαλογιζόταν με σούσι κάτω από τα πεύκα!

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κολύμπησε, γυμνάστηκε, έφαγε φρέσκο ψάρι και συζήτησε για τη δημοκρατία



Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

Με χορηγούς τους φίλους του, ο Γιώργος Παπανδρέου διοργάνωσε το Συμπόσιο της Σύμης συνδυάζοντας προβληματισμό και αναψυχή. Στους κήπους της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής στις Σπέτσες κάτω από τη σκιά των πεύκων, χτυπούσε τις τελευταίες ημέρες η καρδιά του 15ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνει σχεδόν κάθε χρόνο ο Γ. Παπανδρέου. 

Ανάμεσα σε βουτιές βόλτες θαλασσινούς μεζέδες και κρύο κρασί, ο πρώην πρωθυπουργός και οι διανοούμενοι φίλοι του... προβληματίζονταν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή για τη δημοκρατία και αναζήτησαν τρόπους υπεράσπισής της. 

Είκοσι πέντε ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο αντάλλασσαν καθημερινά απόψεις στα πάνελ και τα «πηγαδάκια», ενώ όταν τα μικρόφωνα έκλειναν, άρχιζαν οι διακοπές στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε φτάσει στο νησί από την προηγούμενη Κυριακή και είχε καταλύσει με όλους τους συμμετέχοντες στο Spetses Hotel, στην περιοχή της Κουνουπίτσας στο οποίο το κάθε δωμάτιο κοστίζει, αυτή την περίοδο, έως 250 ευρώ τη βραδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε οδικώς μέχρι το Πόρτο Χέλι και μετά πέρασε απέναντι με το αγαπημένο του λευκό κανό, το οποίο τις ημέρες του Συμποσίου ήταν κρυμμένο σε αποθήκη του ξενοδοχείου.

Πρώτος κατέβαινε συνήθως στην αίθουσα του πρωινού ο εδώ και χρόνια στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ο Γιώργος Ελενόπουλος με ένα τάμπλετ μονίμως στα χέρια, ώστε να στέλνει πληροφορίες για τις συμμετοχές και τις εργασίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Την ίδια ώρα, η κάθε έξοδος του Γ. Παπανδρέου από το δωμάτιο του δεύτερου ορόφου όπου έμενε με τη σύζυγό του, Άντα, σήμαινε συναγερμό στην πολυάριθμή ασφάλειά του, που ζητούσε ταυτότητα από όποιον έκρινε ότι μπορούσε να ταράξει τη γαλήνη του.

Λιτοδίαιτος και με αδυναμία στις σαλάτες ο Γ. Παπανδρέου τιμούσε ελάχιστα τον μπουφέ του πρωινού πριν ξεκινήσει την ημέρα του με τις εργασίες του Συμποσίου ή, όταν δεν υπήρχαν πρωινές ομιλίες με μια βουτιά στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου. Στις εξόδους για φαγητό σε παραδοσιακές σπετσιώτικες ταβέρνες είχε πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του, τον αδερφό του Νίκο Παπανδρέου με την εντυπωσιακή σύζυγό του Αλεξία, καθώς και πολλούς συμμετέχοντες στο Συμπόσιο, με πιο ξεχωριστές τις φυσιογνωμίες του πρώην αντιπροέδρου της Αιγύπτου και νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και του γενικού γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα

Τη συντροφιά συμπλήρωναν οι πρώην υπουργοί Παύλος Γερουλάνος και Δημήτρης Δρούτσας. Απ' ό,τι φάνηκε, όμως στους διοργανωτές έλειπε κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος γι' αυτό και στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου είχαν «ξεχάσει» μια φωτογραφία από παλιότερη διοργάνωση στη Σκιάθο, όπου συμμετείχε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπερδεύοντας πολλούς που την αναζήτησαν στις Σπέτσες.

Για το... σούσι

Με ευθείες βολές σε όσους επιχειρούν -όπως υποστήριξε- να βλάψουν τη δημόσια εικόνα του απευθύνθηκε ο Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών, το βράδυ της Πέμπτης, τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει ξεκινήσει τη διαμονή του στις Σπέτσες με «σούσι πάρτι» και κοκτέιλ στο πολυτελές ξενοδοχείο Ποσειδών εξόργισαν τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι τη βραδιά που υποτίθεται ότι διασκέδαζε με την παρέα του σε συνθήκες χλιδής δεν είχε φτάσει καν στις Σπέτσες. 

Κάποιοι ήθελαν, όπως είπε, «να δοθεί η εντύπωση της πολυτέλειας», ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για μια εικόνα του ή για μια πληροφορία που θα τον διαβάλλει. Δεν παρέλειψε βέβαια να τοποθετηθεί και σε πολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα. «Η αγωνία μου είναι να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση, δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα εξουσίας. Εκτός της εξόδου από το μνημόνιο απαιτείται και η έξοδος από το πελατειακό κράτος. Με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών», κατέληξε. Φέτος άλλωστε, το Συμπόσιο της Σύμης είχε τίτλο Re-imagining democracy και κεντρική ιδέα ότι η δημοκρατία θα είναι το διακύβευμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένας φίλος από τα παλιά

Με έμμεσο τρόπο έδωσε το «παρών» στο Συμπόσιο ένας παλιός φίλος του Γ. Παπανδρέου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του είχε δώσει το νευραλγικό πόστο του διευθυντή οικονομικών του κόμματος και εκείνος -απ' ό,τι φαίνεται- δεν το ξέχασε, αφού εξακολουθεί να τον στηρίζει. 

Η εταιρεία του γιου του, Απόστολου Σπυρόπουλου, Terra Nostrum, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, ήταν χορηγός του Συμποσίου μαζί με δύο εταιρείες καλλυντικών. Το κόστος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε από το -συρρικνωμένο τα τελευταία χρόνια- Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, καθώς 80 καλεσμένοι έμειναν σχεδόν μια εβδομάδα σε ένα από τα ακριβότερα νησιά της Ελλάδας, και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. 

Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, πάντως έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι όποιος είχε δηλώσει συμμετοχή πλήρωσε από την τσέπη του τα έξοδα.

Με τους νέους

Στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης συμμετείχαν και περίπου 50 νέοι επιστήμονες και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, για τους οποίους είχαν προγραμματιστεί σεμινάρια κατάρτισης και εργαστήρια. Η ομάδα αυτή των νέων μονοπώλησε πολλές φορές το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού, που άλλαζε το πρόγραμμά του για να έχει πολύωρες συζητήσεις μαζί τους. Ηταν, άλλωστε, αυτοί που χειροκρότησαν με περισσότερο ενθουσιασμό στην ομιλία του κατά τη λήξη των εργασιών.

Την τελευταία βραδιά, ο Γ. Παπανδρέου αποχαιρέτησε με ένα δείπνο τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο. Από νωρίς τα τραπέζια στην αυλή της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής είχαν στρωθεί με λευκά τραπεζομάντιλα και είχαν στολιστεί με γλαστράκια βασιλικού. 

Μετά το τέλος των ομιλιών ο μπουφές άνοιξε και τα πιάτα γέμισαν με καλοκαιρινές ελληνικές γεύσεις ενώ ο dj «έντυσε» τη βραδιά με ρεμπέτικους ρυθμούς. Το επόμενο πρωί, οι καλεσμένοι αναχώρησαν με ιπτάμενα δελφίνια και θαλάσσια ταξί, αν όχι περισσότερο σοφοί, σίγουρα περισσότερο μαυρισμένοι.


ΠΗΓΗ: Real News