Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Εσωτερικό «ανασχηματισμό» μεθοδεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον επαναπροσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ προς τα αριστερά επιζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την έναρξη του αναγκαίου και από τις δύο πλευρές διαλόγου σε «μια ρεαλιστική αριστερή βάση» των δύο κομμάτων.

Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική συμφωνίας επί βασικών παραμέτρων και συνεργασίας, λένε πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν στην άποψη ότι το πρώτο κρίσιμο στοίχημα είναι να καταφέρει η ΔΗΜΑΡ να διατηρηθεί ως αυτούσιος πολιτικός φορέας,  διότι έτσι θα διατηρήσει το ειδικό πολιτικό βάρος που φέρει. Αν διασπαστεί το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και κάποια στελέχη πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ τότε θα είναι πολύ μικρά τα οφέλη.

Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αποσαφηνίσει με συγκεκριμένες ενέργειες τον προσανατολισμό της προς μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι ίδιες πηγές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να επισημάνει, από το «Κόκκινο», ότι «δεν μπορούν να σταθούν αυτήν τη στιγμή προσπάθειες οι οποίες πατούν σε δυο βάρκες.  Η ΔΗΜΑΡ, ως έναν μεγάλο βαθμό, πληρώνει το γεγονός ότι για ένα διάστημα ακολουθούσε μια τέτοια τακτική. Στη βάση ενός πραγματικού διπολισμού ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεριά».

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν το ενδεχόμενο ενός εσωτερικού «ανασχηματισμού» στο κόμμα. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο υλοποίησης των αλλαγών θα εξαρτηθούν από το εάν θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο ή όχι. Η εσωκομματική συζήτηση αφορά την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.  Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις με την αντικατάσταση ορισμένων μελών της που εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο εσωκομματικός διάλογος για την τελική διαμόρφωση του προγράμματος,  ώστε να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι ένα απλοποιημένο, εύληπτο και σαφές κείμενο, με συγκεκριμένες θέσεις - απαντήσεις για όλα, το οποίο να έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας κατά την παρουσία τού στη ΔΕΘ.