Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στο Μάλι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της ισπανικής Swiftair

Στο Μάλι εντοπίστηκαν τελικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους της ισπανικής Swiftair με τους 116 επιβάτες, το στίγμα του οποίου χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.


Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού  της Αλγερίας, το αεροσκάφος εντόπισαν δύο γαλλικά μαχητικά Μιράζ 2000 , 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μάλι, κοντά στην πόλη Γκάο, σε μη προσβάσιμη περιοχή.


Οι τελευταίες πληροφορίες οι οποίες είχαν μεταδοθεί ανέφεραν ότι η πτήση AH5017 είχε -πιθανότατα- συντριβεί στο Νίγηρα.

Το αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair εκτελούσε πτήση για λογαριασμό της Air Algerie από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι και  νωρίτερα την Πέμπτη είχε χαθεί από τα ραντάρ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συνετρίβη» είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αλγερίας, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους 116 επιβαίνοντες. Οι μέχρι στιγμής αναφορές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η Air Algerie, η αεροπορική εταιρεία της Αλγερίας, είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή από τα ραντάρ με αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair που εκτελούσε πτήση  από την Μπουρκίνα Φάσο προς το  Αλγέρι, με 110 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie Κάρα Τέρκι, 50 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι. Επέβαιναν, επίσης, 24 άνθρωποι από την Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί. Από τη Βηρυτό, επίσημη πηγή ανέφερε ότι μεταξύ των επιβατών ήταν τρεις οικογένειες από τον Λίβανο με δέκα παιδιά.

Αξιωματούχοι στη Μπουρκίνα Φάσο, αλλά και γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το βόρειο Μάλι, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας. «Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Έχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ.

Πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, ενώ άλλες πηγές μιλούν για συντριβή του αεροσκάφους στο βόρειο Μάλι. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συμμετέχουν άνδρες της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι και οι Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί. Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.

Το αεροσκάφος ήταν μισθωμένο από την Air Algerie και εκτελούσε την πτήση AH 5017, η οποία πραγματοποιείται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι Αρχές στην Αλγερία ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο ήταν τύπου McDonell - Douglas - MD83.

Η επαφή χάθηκε, όπως μετέδωσε το AFP, περίπου 50 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο,  Ουαγκαντούγκου.

Πηγή της εταιρείας αναφέρει ότι καθώς το αεροσκάφος πλησίαζε τα σύνορα της Αλγερίας ζητήθηκε από τον κυβερνήτη να κάνει αλλαγή πορείας λόγω κακής ορατότητας αλλά και για να αποφύγει μια πιθανότητα σύγκρουσης με άλλο αεροσκάφος που ενδεχομένως να βρισκόταν εκείνη την ώρα στην ίδια περιοχή ή  στον ίδιο αεροδιάδρομο. Μετά την αλλαγή της πορείας χάθηκε οποιαδήποτε επαφή με το MD 83 της Swiftair.

Αλγερινός αξιωματούχος υποστήριξε πως η επαφή των ελεγκτών με τους πιλότους χάθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Μάλι.

Το Βήμα