Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Aποκαλύψεις: Οι 18 ημέρες μπορεί να «σκότωσαν» τον ασθενή


Ιατροδικαστής: «Όσο πιο γρήγορα χειρουργούνται τέτοιοι ασθενείς τόσο το καλύτερο»  - Παρενέβη εισαγγελέας για τον θάνατο το 66χρονου - Ισχαιμία και τρία εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα πρόσφατο, αποκάλυψε η νερκοψία



Με την ολοκλήρωση της νεκροψίας εκτυλίσσεται η δραματική ιστορία όπου «πρωταγωνιστεί» ο άτυχος 66χρονος καρδιοπαθής που κατέληξε την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έχοντας υποστεί ένα σοβαρό χειρουργείο αλλά και βαρύ πλήγμα από τις οικονομικές απαιτήσεις γιατρού της Α’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής για «φακελάκι».

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νίκος Καρακούκης επικουρούμενος και από τη συνάδελφό του κυρία Σουλτάνα Μαριανού διενήργησε την Τρίτη την νεκροψία στη σορό του 66χρονου, ενώ την ίδια ώρα παρενέβαινε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Φάκου, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου 66χρονου.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, μετά την ιατροδικαστική έκθεση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, διενεργείται από τη Διοίκηση του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα εάν η αναβολή του Χειρουργείου 67χρονου ασθενούς του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου, συνέβαλε ή όχι στον θάνατο αυτού.

Σημειώνεται ότι η άμεση διαπίστωση των ιατροδικαστών ήταν ότι ο συνταξιούχος είχε υποστεί ισχαιμία και τρία εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο και τα δύο πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής σε δηλώσεις του τόνισε πως με τις βλάβες που βρήκε στην καρδιά του συγκεκριμένου ασθενή, η άποψή του είναι πως «όσο πιο γρήγορα χειρουργούνται τέτοιοι ασθενείς, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς». Εδωσε έτσι μια έμμεση αλλά σαφή απάντηση στους ισχυρισμούς των συγγενών του άτυχου καρδιοπαθή, ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει το 18ήμερο της διαπραγμάτευσης για το φακελάκι και είχε μπει ο άνθρωπός τους αμέσως στο χειρουργείο, ίσως και να ζούσε σήμερα.

Οι ειδικοί έλαβαν και ιστολογικό δείγμα το οποίο εστάλη για περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να αποκτήσουν μια ευκρινέστερη εικόνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, την τυχόν επιβάρυνση του οργανισμού του θανόντος το τελευταίο διάστημα και τη χρονολογική σειρά των παθολογικών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν. Τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου αναμένεται να δοθούν στους συγγενείς του 66χρονου, οι οποίοι και υπέβαλαν το αίτημα για νεκροψία, ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ρίξουν φως στο αν υπάρχουν ιατρικές ευθύνες στο θάνατο του ασθενή, σημείωσε, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούσης.

Στο ερώτημα εάν για το θάνατό του ευθύνεται η καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση ο κ Καρακούσης απάντηση ότι αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει να έχουμε τα πλήρες αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων. «Έχουμε πάρει δείγμα από όλα τα όργανα, όταν βγουν τα αποτελέσματα θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κανονικά ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει όσο πιο νωρίς στο χειρουργείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.

Οι συγγενείς του άτυχου άνδρα υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση των 18 ημερών –  όσο διήρκησαν και οι «διαπραγματεύσεις» του καρδιοχειρουργού Αντώνη Τσούκα με τον καρδιοπαθή για την επέμβαση by pass-  απέβη μοιραία για τον άνθρωπο τους.

Την ίδια άποψη εκφέρει και μερίδα γιατρών, ότι δηλαδή επρόκειτο για έναν ηλικιωμένο καρδιοπαθή ο οποίος δεν αποκλείεται να υπέστη επιπλέον συναισθηματική επιβάρυνση και άγος από τη συμπεριφορά του γιατρού που τον εκβίαζε προκειμένου να τον υποβάλλει στη σωτήρια  για την καρδιά του επέμβαση.


Γιατροί του «Ευαγγελισμού» ωστόσο επικαλούμενοι και διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι το διάστημα των δύο κρίσιμων εβδομάδων που ο 66χρονος απευθυνόταν στον  γιατρό και προσπαθούσε να βρει λύση θεωρείται καταλυτικό όχι για τη διενέργεια επέμβασης αλλά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς που θα επιτρέψει στη συνέχεια και την εισαγωγή του στο χειρουργείο. Θεωρούν δηλαδή ότι  ο ενδεδειγμένος χρόνος για την καρδιοχειρουργική επέμβαση θα ήταν ο ίδιος, με ή χωρίς «φακελάκι» και θα γινόταν περίπου το ίδιο διάστημα, δηλαδή την περασμένη εβδομάδα, από όποιον γιατρό τον χειρουργούσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα