Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Σταυρόλεξα κατά της άνοιας

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΈΝΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΌΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΣΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ «ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΝ» ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ.Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ 329 ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ 60 ΕΤΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΛΟΓΩ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, Π.Χ. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΒΑΖΑΝ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΠΑΙΖΑΝ ΧΑΡΤΙΑ Η ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ Η ΕΛΥΝΑΝ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΑΝ ΟΤΙ ΕΛΥΝΑΝ ΣΥΧΝΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ Η ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ Η ΧΑΡΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΟΓΚΟ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ. ΑΚΟΜΑ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΑΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΚΟΡ ΣΕ ΝΟΗΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ, ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ, ΚΑΘΩΣ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ «ΓΥΜΝΑΖΟΥΝ» ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ.

ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ «ΚΟΦΤΕΡΟ» ΜΥΑΛΟ

«ΑΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ Η ΔΡ ΛΟΡΑ ΦΙΠΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ALZHEIMER’S RESEARCH UK.

«ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ “ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ”, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ. ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ “ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ Η ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ”» ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ.

«ΩΣΤΟΣΟ, ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΕΠΑΣΧΑΝ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΩΝ Η ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ Η ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΡ ΦΙΠΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ.

«ΕΝΑΣ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΥΧΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ» ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΣ.

Πηγη: το βημα