Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Φτάνει και δεύτερο βαγόνι με ψυγεία στο τόπο της πτώσης


Εμπόδια στην αναχώρηση του πρώτου από αυτονομιστές επικαλούνται οι Ουκρανοί

Τα συνεργεία είχαν ανασύρει 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών μέχρι αργά το βράδυ χθες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, ανακοίνωσε ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».

Το εμπορικό τρένο με τα πέντε βαγόνια είναι σταθμευμένο στο σταθμό του Τορέζ, 15 χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής. Οι αυτονομιστές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχουν στην κατοχή τους και τα «μαύρα κουτιά», τα οποία, όπως ανέφεραν, σκοπεύουν να παραδώσουν στους ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ.

«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία... υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους», δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής, τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά την καταστροφή.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», είπε ο Πούτιν, φορώντας σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί "από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο "διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης".

Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Η απόφαση «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα» την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές.

Καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε την Κυριακή ευθέως τη Μόσχα ότι προμήθευσε βαριά όπλα (μεταξύ των οποίων και τους επίμαχους πυραύλους S-11) στους αντάρτες την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες των ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Την Κυριακή, ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά "διεθνής και αντικειμενική". Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.

«Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Η Βρετανία, άλλωστε, απείλησε τη Μόσχα με νέο γύρο κυρώσεων που θα πλήξουν φίλους και συμμάχους του Πούτιν, θέμα που θα συζητηθεί την Τρίτη σε σύνοδο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ζητώντας από το Κρεμλίνο να διευκολύνει την αξιοπρεπή ταφή των θυμάτων πίσω στις πατρίδες τους.


Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Κυριακή οι μάχες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου σύμφωνα με τους τοπικούς επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία 24ωρα τη ζωή τους.

Πηγή: Newsbeast.gr