Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Στο φως ο ναός που έκτισε ο Ρωμύλος


Τον ναό που έκτισε ο Ρωμύλος προς τιμή του Δία Στάτορα για την βοήθεια που προσέφερε στα ρωμαϊκά στρατεύματα ώστε να αποκτήσουν την τεράστια δύναμήη τους θεωρούν ότι εντόπισαν στους πρόποδες του Παλατίνου Λόφου ιταλοί αρχαιολόγοι.



Τα πενιχρά πάντως, κατάλοιπα του ιερού, που πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 750 π. Χ. αποκαλύφθηκαν από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Ρώμης με επικεφαλής τον Αντρέα Καραντίνι. 

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει με βεβαιότητα, ότι πρόκειται για τον ναό, που αφιέρωσε, σύμφωνα με το μύθο ο Ρωμύλος στον Δία για να τον ευχαριστήσει, που πήρε το μέρος των Ρωμαίων, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα εδάφη τους, όταν οι Σαβίνοι επιτέθηκαν με μανία για να πάρουν πίσω τις γυναίκες τους μετά την απαγωγή τους.

Οπως είναι γνωστό από τη ρωμαϊκή μυθολογία, όταν ο Ρωμύλος ίδρυσε την Ρώμη, το 753 π. Χ. η πρώτη γενιά των Ρωμαίων ήταν μόνον άνδρες. Γι΄ αυτό επιτέθηκαν στις γύρω φυλές των Σαβίνων και απήγαγαν τις γυναίκες τους, ένα περιστατικό, που υπήρξε αγαπημένο θέμα της τέχνης μέσα στους αιώνες, αφού υπάρχουν πολλοί πίνακες (ακόμη και του Πικάσο) και γλυπτά με την Αρπαγή των Σαβίνων.

Σύμφωνα με τον ιταλό αρχαιολόγο ο ναός φαίνεται να στηριζόταν στον Παλατίνο Λόφο όπου είχαν τις κατοικίες τους όλες οι μεγάλες οικογένειες των Ρωμαίων συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατόρων. Αλλωστε από εκεί είχαν θέα στο περίφημο Φόρουμ της πόλης.

Πολύ αργότερα από τη μυθική ίδρυση της Ρώμης η λατρεία του Δία Στάτορα έδινε δύναμη στους στρατιώτες στη μάχη ανεβάζοντας το ηθικό τους με αποτέλεσμα να κατακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού κόσμου της αρχαιότητας.

Η ομάδα του Καραντίνι τέλος ανέφερε, ότι θα μπορούσε επίσης να ανακαλύψει τα ερείπια της τελευταίας οικίας στον Παλατίνο, του Ιούλιου Καίσαρα, από όπου έφυγε για να συναντήσει το θάνατο στη Γερουσία.

Πηγή: Το Βήμα