Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

ΠΩΣ ΠΕΡΙΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ

Παρέμβαση για τα γεγονότα στο πάρκο των οδών Πατησίων και Κύπρου, αλλά και για τα σχέδια "ανάπτυξης" του Βοτανικού από μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο έκανε το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο "Το Λιμάνι της Αγωνίας", το οποίο αναφέρεται στη δράση του και σε ανάλογες πρωτοβουλίες κατασκευαστικών ομίλων εις βάρος ελεύθερων χώρων του Πειραιά.
Εκτός από τα παραδείγματα της ΧΡΩΠΕΙ και του Σταδίου Καραϊσκάκη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των κατοίκων της Παλιάς Κοκκινιάς, της Αγίας Σοφίας και των Μανιάτικων προκειμένου να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του πάρκου Δηλαβέρη στην Παλιά Κοκκινιά.
Η ανακοίνωση του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου "Το Λιμάνι της Αγωνίας" έχει ως εξής:
«Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από τον Πειραιά, χαιρετίζει και στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα της «Ανοικτής Πόλης», του Παναττικού Δικτύου, όλων των συλλογικοτήτων και των πολιτών της Αθήνας, για να μη μεταβληθεί η ανάπλαση της Λεωφ. Αλεξάνδρας και η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού σε τσιμεντένιο εφιάλτη εμπορικής υπερεκμετάλλευσης του Ελαιώνα. Γιατί το «Λιμάνι της Αγωνίας» δεν τα έχει καλά με τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα και την καταπάτηση των υπαίθριων χώρων, ούτε με όσους καπηλεύονται τα φίλαθλα αισθήματα για ίδιο όφελος. Γιατί η παρέα των μεγαλοεργολάβων-μεγαλομετόχων των ΠΑΕ έχει βάλει στο μάτι και τη δική μας πόλη!

Γνωρίζουμε και παρακολουθούμε τις ύπουλες και με ιδιοτελείς σκοπιμότητες επιθέσεις που δέχεστε. Δεν μας ξαφνιάζουν, γιατί ανάλογες εμπειρίες είχαμε κι εμείς όταν αντισταθήκαμε - αν και ... «Ολυμπιακών» φρονημάτων οι περισσότεροι και οι περισσότερες από μας - στη μετατροπή του πολλαπλών χρήσεων δημόσιου Σταδίου Καραϊσκάκη σε ιδιωτικό γήπεδο ποδοσφαίρου αποκλειστικά της ΠΑΕ «Ολυμπιακός» και ακόμα περισσότερο όταν εναντιωθήκαμε στη παράλληλη επέκταση του τσιμέντου και των εμπορικών χρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Σκεφτείτε ότι το Στάδιο Καραϊσκάκη φιλοξενούσε μεταξύ άλλων διεθνείς αγώνες κλασσικού αθλητισμού, τον Εθνικό και τον λαϊκό στίβο. Έκτοτε ο Πειραιάς δεν έχει ούτε προπονητήριο για τους αθλητές του στίβου, και όλα αυτά έγιναν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ το γήπεδο Καραϊσκάκη ήταν ιδιοκτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής!

Στον Πειραιά, παράλληλα με την κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη το 2003-2004, ένα περίεργο πολυεθνικό κονσόρτσιουμ εταιρειών με επικεφαλής τον κ. Θ. Χαραγκιώνη, ομόλογο του κ. Μπ. Βωβού στην πόλη μας, διεκδίκησε στην πόλη μας, άλλοτε σε συμμαχία με τον κ. Κόκκαλη την οικοδόμηση ενός φαραωνικού συγκροτήματος 230.000 τ.μ. κτιρίων εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, κινηματογράφων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, με τις ευλογίες του ΟΡΣΑ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του τότε Δημάρχου Χρ. Αγραπίδη.
Η αντίδραση των τοπικών συλλόγων των κατοίκων του Ν.Φαλήρου, του «Λιμανιού της Αγωνίας» και άλλων δημοτικών παρατάξεων ήταν τόσο άμεση και έντονη που απεσύρθη από το Δημοτικό Συμβούλιο τη στιγμή που ετέθη. επιτροπών πολιτών και των φορέων της πόλης ήταν τόσο άμεση και έντονη που η πρόταση αυτή απεσύρθη από το Δημοτικό Συμβούλιο τη στιγμή που ετέθη. Το 2005 οι μεγαλοεργολάβοι επανήλθαν κατεβάζοντας το «όραμα» τους στα 93.000 τ.μ. με 8 σούπερ μάρκετ, 160 καταστήματα, 9 εστιατόρια-αναψυκτήρια, 11 κινηματογράφους, 1 μπόουλινγκ και 5όροφο παρκινγκ 2.500 θέσεων. Θα χάριζαν στην πόλη και αυτοί, όπως στον Ελαιώνα την υποχρεωτική εισφορά τους σε γη! Έγινε πάλι της κακομοίρας, ξεσηκωθήκαμε όλοι, αντέδρασε πλέον η Νομαρχία και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και το «όραμα» απεσύρθη.
Επανήλθαν το 2007, ζητώντας ένα «λιτό» μαιευτήριο λίγων χιλιάδων τετραγωνικών αυτή τη φορά (επάνω στο πάρκο της ΧΡΩΠΕΙ) δίπλα στο Καραϊσκάκη. Πάλι χαλασμός και απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την ίδια εποχή ο κ. Κόκκαλης είχε βάλει στο μάτι ένα άλλο πάρκο, το Δηλαβέρη στην Παλιά Κοκκινιά για να το μετατρέψει σε κολυμβητήριο μετά εμπορικού κέντρου. Πάλι τα ίδια. Το «Λιμάνι της Αγωνίας», οι κάτοικοι των Μανιάτικων και της Παλιάς Κοκκινιάς αντέδρασαν και το σχέδιο ματαιώθηκε.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κόκκαλης και η ΠΑΕ «Ολυμπιακός» ποτέ δεν έχουν παραιτηθεί από την ιδέα επέκτασης των σημερινών και άλλων χρήσεων του γηπέδου Καραϊσκάκη. Γι' αυτό και διπλά ανησυχούμε. Αν περάσουν τα σχέδια του Βωβού και των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο κ. Κόκκαλης είναι έτοιμος να απαιτήσει τα ... «ανταποδοτικά» του.

Αυτά που συνέβησαν στον Πειραιά, θυμίζουν με ανατριχιαστική ακρίβεια τις πρακτικές του ΥΠΕΧΩΔΕ, των μεγαλοκατασκευαστών και των μεγαλοπαραγόντων των ΠΑΕ στο Βοτανικό και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως εδώ, χάρη στις αντιδράσεις των τοπικών κινημάτων ούτε καν κατάφεραν να ξεκινήσουν. Το ευχόμαστε και για τον Ελαιώνα.!.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» έχει τη τιμή, μαζί με τις επιτροπές πολιτών του Νέου Φαλήρου και της ΧΡΩΠΕΙ, της Ζέας, των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, μαζί με χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπέδίου να ανήκει στις Παναττικό και Πανελλαδικό κίνημα πολιτών που δίνει τη μάχη τη διάσωση των ελεύθερων χώρων από το 1998. Και συνεχίζει!

Αγαπητές φίλες και φίλοι του Ελαιώνα, του Παναττικού Δικτύου, της «Ανοιχτής Πόλης», είμαστε και εμείς δίπλα σας! Θα τα καταφέρετε όπως τα καταφέραμε στην παραλία του Ελληνικού, στη ΧΡΩΠΕΙ, στη Ζέα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά, μαζί με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια πόλη, το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους».


Ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων, το "Λιμάνι της Αγωνίας" θέτει προβληματισμούς που πρέπει να μας απασχολήσουν ειδικά εμάς, τους κατοίκους της Παλιάς Κοκκινιάς που είδαμε και δεν καταγγείλαμε το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσε να συντελεστεί ποτέ στην περιοχή μας, την ανοικοδόμηση του τσιμεντένιου τέρατος "Οικόπολις" σε ένα σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει πνεύμονα αθλητισμού και πρασίνου, στο παλιό κτήμα του Σαπόρτα.
Και οι συντελεστές δόμησης
Με αφορμή αυτήν την ανακοίνωση καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι το Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα έχει ψηφίσει τη μείωση των συντελεστών δόμησης σε περιοχές όπως είναι η Παλιά Κοκκινιά, τα Καμίνια και ο Απόλλωνας. Το θέμα έχει προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν έχει εξετασθεί ακόμα.
Μήπως συνδέεται με την πρόσφατη βράβευση μεγάλου κατασκευαστή που έχει τσιμεντώσει με οικτρά, ακαλαίσθητα και δήθεν πολυτελή τσιμεντένια κουτιά όλην την Παλιά Κοκκινιά; Μήπως;