Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Οταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Βενιζέλο

Η ευκαιρία για συζήτηση ήταν μοναδική και ο χώρος όπου συναντήθηκαν οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Αλ. Τσίπρας ευνοούσε μία συνομιλία καθαρά πολιτική μετά  συνεχή  αλληλοεκτόξευση κατηγοριών ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Όμως μετά την  κατά άλλα θερμή χειραψία που είχαν μεταξύ τους ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βενιζέλος, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας επέλεξαν να συνομιλήσουν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για το Μεσανατολικό: «Τι έγινε με την επιστολή που έστειλε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα;» ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του κ. Ν. Βούτση (αλλά και άλλων βουλευτών νυν και πρώην).


Επρόκειτο για την επιστολή που έστειλαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν την έκτακτη σύγκλιση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή που έστειλε και εξηγούσε την ελληνική θέση στα σοβαρά ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Αμέσως μετά οι κκ. Τσίπρας και Βενιζέλος έκαναν μία ανάλυση των σχεδίων ειρήνευσης που έχουν κατατεθεί για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα: «Νομίζω ότι το αιγυπτιακό σχέδιο έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, παρά τα σχέδια που κατατέθηκαν από άλλες χώρες», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Τσίπρας.  Η συζήτηση έληξε εκεί και δεν έγινε καμία κουβέντα για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο κ. Τσίπρας που δεν έχει την ευκαιρία να συναντάται συχνά και μάλιστα στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο προτίμησε να αναφερθεί στο Μεσανατολικό, παρά στο μνημόνιο ή στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ούτε βεβαίως θέλησε να κάνει συζήτηση για τη Μικρή ΔΕΗ, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  κ.τλ. Παρά ταύτα αυτά που έκλεψαν την παράσταση στη Βουλή ήταν οι... χειραψίες, αφού πάθη και μίση παραμερίστηκαν.

Θερμότατη χειραψία, φερ΄ειπείν είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον κ. Φ. Κουβέλη, όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα. Όπως θερμότατη χειραψία είχε ο κ. Βενιζέλος, τόσο με τον κ. Κουβέλη, όσο και με τον κ. Κουτσούμπα. Αλλά έμειναν όλοι στις χειραψίες. Πέραν του «Φώτη τι κάνεις;» και του «καλά είμαι Βαγγέλη» δεν είπαν τίποτα άλλο. Όπως δεν είπε τίποτα άλλο οι κκ. Τσίπρας και Κουβέλης Απλώς χαιρετήθηκαν. Ο μόνος που παραπονέθηκε για τις... χειραψίες ήταν ο κ. Ν. Βούτσης. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως έλεγε, ήρθαν να χαιρετήσουν τον κ. Τσίπρα, πλην του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Αλλά και ο κ. Τέρενς Κουϊκ  παραπονέθηκε προσωπικά στον κ. Βενιζέλο επειδή τον... προσπέρασε και δεν τον χαιρέτησε: «Με συγχωρείς Τέρενς, νόμιζα ότι σε χαιρέτησα» του είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αλλά ο κ. Κουϊκ ήθελε κουβέντα με τον κ. Βενιζέλο «Τι γίνεται αλήθεια μ΄αυτό το μπάχαλο;», του είπε: «Εννοείς για τα εθνικά θέματα;» ρώτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αφού γνώριζε ότι ο κ. Κουϊκ είναι υπεύθυνος των ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα: «Όχι για το εσωτερικό μπάχαλο», του είπε, αλλά ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε.

Εκείνο που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν η συνομιλία που είχε στο πόδι  ο κ. Τσίπρας με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Διήρκησε για αρκετή ώρα, αλλά το θέμα της συζήτησης ήταν οι... διακοπές και το... Ροδάκινο, όπου περνά τις διακοπές του ο κ. Τσίπρας με την οικογένειά του.

Το Βήμα