Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μία επίσκεψη -σταθμός για τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Άγιο Όρος

Του Γιώργου Θεοχάρη

Θετικές ήταν οι εντυπώσεις των Αγιορειτών πατέρων από την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο Άγιον Όρος.



Ο Υπουργός φάνηκε να συλλαμβάνει αμέσως τον παλμό των θεμάτων, που απασχολούν αυτήν την στιγμή το περιβόλι της Παναγίας, και ειδικά όσων αφορούν το Υπουργείο του, όπως π.χ. το θέμα της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Στις -κατά κανόνα εγκάρδιες- συζητήσεις που είχε με τους πατέρες έδειξε μεγάλη οξυδέρκεια και έμπαινε αμέσως στο νόημα των προβλημάτων τα οποία πρέπει να επιλυθούν.
Ο Υπουργός φάνηκε να διαθέτει τόλμη, αποφασιστικότητα, δυναμισμό, ευστροφία και ειλικρίνεια, στοιχεία που κέρδισαν αμέσως την εκτίμηση των Αγιορειτών και ταυτόχρονα προμηνύουν ότι μπορεί να προσφέρει στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας μέσα από μία σειρά καινοτόμων δράσεων, όπως τονίσουν Αγιορείτες πατέρες στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.

Ταυτόχρονα έδειξε ευαισθησία σε γενικότερα θέματα παιδείας, που κατά καιρούς απασχολούν το Άγιον Όρος, ως τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες και δημοσιεύματα, που τον ήθελαν να επιδιώκει «την σίγαση των καμπάνων» στην Ελλάδα, δηλώνοντας πλήρη άγνοια του θέματος.
Όπως μας είπαν άνθρωποι του κύκλου του, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στον Υπουργό οι επισκέψεις του στις Μονές Ιβήρων και Σίμωνος Πέτρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος.

Πριν μερικά χρόνια μετείχε σε κλιμάκιο υψηλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος υπό τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, την οποία θυμόταν με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Ο Υπουργός δεν έκρυψε ότι το Άγιον Όρος και οι μοναχοί του κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και φάνηκε να συγκρατεί πρόσωπα και πράγματα που δεν θα περίμενε κανείς να προσέχει ή να θυμάται.

Ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει κατά πόσο θα δικαιωθούν οι προσδοκίες όλων των Ελλήνων για μία βελτίωση του πνευματικού επιπέδου της παιδείας μας.

Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα