Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ιταλία: Συνεχίζεται η κακοκαιρία


Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην κεντρική και βόρεια Ιταλία.


Πολλοί δρόμοι των πόλεων Πίζα και Λιβόρνο έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ σημειώνονται σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση και στις παραθαλάσσιες περιοχές Τιρένια και Μαρίνα Ντι Πίζα, όπου πολλά σπίτια που βρίσκονται στο ισόγειο έχουν πλημμυρίσει.


Εξαιτίας της εκχείλισης του παραπόταμου Τιέπιντο έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στα προάστια της πόλης Μόντενα, τα οποία είχαν πληγεί από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το Βαρέζε, στην βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου υπερχείλισε η λίμνη της πόλης, πλημμυρίζοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες του ιστορικού κέντρου.

Το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας έχει αρνητικές συνέπειες και στον τουρισμό, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 20%.

«Κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου που μένει κενό κινδυνεύει να εξαφανισθεί από τον τουριστικό χάρτη της χώρας την επόμενη σεζόν», δήλωσε ο Λούκα Ρόσι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιταλών Ξενοδόχων της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, σε πολλές ανοικτές πισίνες της χώρας, η μείωση εισόδων έχει αγγίξει το 50%, ενώ οι κατά παράδοση «καλοί πελάτες» (ολλανδοί, αυστριακοί και γερμανοί τουρίστες ) μετά από λίγες ημέρες παραμονής σε διάφορα ιταλικά θέρετρα, σε πολλές περιπτώσεις αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, διακόπτοντας την προγραμματισμένη περίοδο ξεκούρασης.

Σε ό,τι αφορά τον γεωργικό τομέα, οι αγροτικοί σύνδεσμοι τονίζουν ότι μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου μηνός, για να μπορέσουν να επανέλθουν οι αμπελώνες στα επίπεδα παραγωγής του 2013, θα χρειασθούν τουλάχιστον τρία χρόνια.


Στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας Αμπρούτσο, με πρωτεύουσα την Λ' Άκουιλα, εκτιμάται ότι ως τώρα οι ζημίες στη γεωργία ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΜΠΕ