Του ειδικού συνεργάτου,
κ. Ηλία Αντωνιάδη
Πολλά ερωτηματικά γεννά η μικρή σε έκταση προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της έκτης αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου για το τροχαίο της 12ης Αυγούστου του 2004, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Ιανουαρίου του 2011 και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής του αδικήματος, καθώς με βάση το νόμο η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί μέσα σε οκτώ χρόνια και σε περίπτωση που πάρει και νέα αναβολή, είναι αμφίβολο αν τελικά οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο.
Τα πρόσωπα του σκανδάλου από αριστερά οι κ.κ. Κ. Κεντέρης, Χρ. Τζέκος και Κατ. Θάνου. |
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση, η οποία προβλήθηκε πολύ λίγο από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες με την σειρά τους το ανέφεραν ως μία μικρή είδηση. Δεν υπήρξε αναλυτικό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ με δηλώσεις των υπευθύνων προκειμένου η ελληνική κοινή γνώμη να ενημερωθεί αναλυτικά για όλες τις πτυχές τις υπόθεσης.
Σε κανένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων δεν καταγράφηκε πολύωρη ανάλυση μέσα από συζήτηση με τους ειδικούς του χώρου για τα αίτια της συνεχιζόμενης αναβολής επί σειρά ετών της δίκης όταν για ένα αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε ο ανώνυμος πολίτης η δίκη λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κανένα αθλητικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο δεν προέβη σε ειδική εκπομπή για το θέμα και τις μακροχρόνιες συνέπειες που θα υπάρξουν από μία ενδεχόμενη "διαγραφή" ενός γεγονότος που διέσυρε και σπίλωσε το κύρος της Ελλάδας διεθνώς, την ίδια στιγμή που η συζήτηση για την πιθανή παραίτηση προπονητή ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου καταλαμβάνει μέρες ειδησεογραφικών αναλύσεων.
Στην Αμερική η εικόνα με την αθλήτρια Μάριον Τζόουνς να ομολογεί την χρήση αναβολικών για την βελτίωση των αθλητικών της επιδόσεων σε ζωντανή συνέντευξη τύπου ζητώντας συγχώρεση από την παγκόσμια κοινή γνώμη και την οικογένεια της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε τηλεθέαση.
Σε μία τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα, ποια θα ήταν η αντιμετώπιση του θέματος από τα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα; Θα «θαβόταν» σε μονόστηλο ή θα είχε την ανάλογη προβολή;
Δείτε σχετικά:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_8911.html / "Σε κίνδυνο ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης " - Άρθρο του κ. Ηλία Αντωνιάδη.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/07/media.html / "Ριζική αλλαγή σκηνικού στα media" - Άρθρο του κ. Ηλία Αντωνιάδη