Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σε κίνδυνο ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης

Άρθρο του ειδικού συνεργάτη
- επικοινωνιλόγου Ηλία Αντωνιάδη

Πρωτοφανή σάλο προξένησε η σκανδαλώδης απόφαση των υπευθύνων της κρατικής τηλεόρασης να μεταδώσουν το παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ Σερβίας-Ισπανίας το απόγευμα της Τετάρτης, στα πλαίσια του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, από τη ψηφιακή συχνότητα Sport+ αντί των τριών ελεύθερων κρατικών καναλιών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους Έλληνες τηλεθεατές, καθώς πολλοί δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το κανάλι. Ταυτόχρονα έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση σχετικά με το ρόλο της της δημόσιας τηλεόρασης και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα προγράμματά της.

Ο δημοσιογράφος του BBC κ. Φίλιπ Μπέικερ επισημαίνει ότι ο πραγματικός ρόλος που οφείλει να εκπληρώνει η δημόσια τηλεόραση είναι να παράγει προγράμματα υψηλής ποιότητας στα οποία θα έχουν ελέυθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Στην Ελλάδα μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς ο χαρακτήρας της δημόσιας τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια έχει αλλοιωθεί και επιλέγονται προγράμματα με βάση τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της ιδιωτικής αγοράς.

Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο συνεισφέρουμε από το βαλάντιο μας ως πολίτες στα έσοδα της ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα αποκομίζει διαφημιστικά κέρδη και συνάπτει εμπορικές συμφωνίες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με αθλητικές ομάδες.

Άποψη των στούντιο στην Αγία Παρασκευή
© Φωτό: Γιώργος Διαμαντάκης / Αρχείον "907"
Η ΕΡΤ δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, για την αγορά των δικαιωμάτων του Μουντομπάσκετ 2010 ενώ χρυσοπληρώνει μία πολυμελή ομάδα «δημοσιογράφων» και «σχολιαστών» για την κάλυψη των αγώνων.

Κι ενώ μία από τις δεσμεύσεις της είναι η κάλυψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εν τούτοις στην Τουρκία τα «σοφά» διευθυντικά στελέχη επέλεξαν την επιλεκτική μετάδοση αγώνων.

Την ίδια στιγμή η ΝΕΤ μετέδιδε το καλοκαίρι τα φιλικά προετοιμασίας των αθλητικών ομάδων με τις οποίες είχε υπογράψει μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Άραγε ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα φέρει ανασχηματισμό στις ιδέες και στα μυαλά των ιθυνόντων της κρατικής τηλεόρασης;
Ο χρόνος θα το δείξει...

Δείτε σχετικά:
 
Ριζική αλλαγή σκηνικού στα media