Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η ατζέντα Νταβούτογλου με τον Παπανδρέου

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Οδικό χάρτη και προτάσεις Παπανδρέου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. αναμένει η τουρκική πλευρά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ» που ουσιαστικώς προαναγγέλλει την ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών κ. Ντεβλέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο της συνδιασκέψεως του ΟΑΣΕ.
Η τουρκική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να ανοίξει νέο κύκλο διμερών επαφών. Ωστόσο υπάρχει πλέον μια ειδοποιός διαφορά. Η αμερικανική φιλολογία περί διαπραγματεύσεων σε θέματα χαμηλής πολιτικής προφανώς μετατράπηκε σε συζήτηση σχετικώς με «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Το συγκεκριμένο προσδιορισμό και το στίγμα των προθέσεών του έχει δώσει ήδη ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος θέλει να αναδειχθεί σε ρόλο αρχιτέκτονος της νέας τουρκικής διπλωματικής πολιτικής.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι επισημάνσεις της «Σαμπάχ» ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της διότι η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:
α) στηρίζει τις θέσεις της Άγκυρας, ενώ,
β) φέρεται έτοιμη να προβεί σε βελτιώσεις σκληρών διατυπώσεων για την τουρκική πλευρά στην έκθεση περί το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταβούτογλου περιμένει από τον κ. Παπανδρέου να τού καταθέσει «οδικό χάρτη» για τα προβλήματα που θα εξεταστούν με την παλιά γνωστή λογική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης.
Το θέμα είναι ότι έως τις 7 Δεκεμβρίου αναμένονται εξελίξεις στα εθνικά θέματα εν όψει της διασκέψεως των υπουργών Εξωτερικών που συγκαλείται από τον κ. Παπανδρέου. Τα αποτελέσματα των επαφών θα ανακοινωθούν στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Το σίγουρο είναι ότι για μια φορά ακόμα η Τουρκία θα επιχειρήσει να εξισωθεί με τη χώρα στην οποία εισέβαλλε απρόκλητα το 1974, την Κύπρο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι η στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία θα πρέπει να έχει στοιχεία αυστηρών προειδοποιήσεων και συστάσεων προς τη γείτονα, η οποία δείχνει να αναζητεί λύσεις σωτηρίας στα οικονομικά αδιέξοδά της μέσω της ενταξιακής πορείας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχετικό τουρκικό δημοσίευμα υπάρχει στο σύνδεσμο:
http://www.sabah.com.tr/Gundem/2009/12/01/papandreudan_sifir_problem_icin_yol_haritasi
--