Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Πάλης ξεκίνημα για... Μιχαλολιάκο (τελικά)

Παρασκηνιακές ζυμώσεις εντός της Ν.Δ. ενώ σε αστάθμητο παράγοντα εξελίσσεται η κάθοδος της κ. Ε. Παντελάκη 

Ρεπορτάζ: Βελισσάριος Δραγάτσης

Και ο κλήρος πέφτει… στον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα διεκδικήσει το θώκο του δημάρχου Πειραιώς υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η τελική απόφαση του ηγετικού επιτελείου ώστε να λυθεί η σπαζοκεφαλιά… «των έξι μνηστήρων και του ενός στρατιώτη».

Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Μιχαλολιάκου συνδέεται άμεσα με τη δυναμική επιστροφή του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον κομματικό μηχανισμό, την απόφαση του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά να ακολουθηθεί συγκρουσιακή πορεία για να κερδηθεί ο Πειραιάς, αλλά και με την απροθυμία του κ. Πάνου Καμμένου να εμπλακεί σε ένα «ενδοπειραϊκό πόλεμο».

Ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έλαβε το χρίσμα
του υποψηφίου για το Δήμο Πειραιώς. 
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. σχολιάζαν στο «907» ότι η κάθοδος του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου είναι η τελική επιλογή της ηγεσίας αλλά όχι η τελευταία. Κι αυτό διότι ο βουλευτής Α’ Πειραιά και πρώην υφυπουργός θα μπορούσε να παίξει δυναμικό αντιπολιτευτικό ρόλο μέσα στη Βουλή και τις διεργασίες του κόμματος.

Ωστόσο, οι παλλινωδίες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα με την ονοματολογία καθώς και οι κορώνες που εκτοξεύει ο ανεξάρτητος πλέον υποψήφιος (που υποστηρίζεται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό) κ. Πέτρος Μαντούβαλος αποτελούν πρόκληση για τον κ. Μιχαλολιάκο, να κατεβεί στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει τη νίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο, το χρίσμα δίνεται σχεδόν αναγκαστικά στον κ. Μιχαλολιάκο, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταλήξει στο ότι και η μάχη του Πειραιά πρέπει να δοθεί από κεντρικό πολιτικό στέλεχος, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα και ο Κώστας Γκιουλέκας στη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει η Ν.Δ. το «μεγάλο λιμάνι» με ένα στέλεχος περιορισμένης αναγνωρισιμότητας στην τοπική κοινωνία.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Οι σκέψεις επανενεργοποίησης στελεχών όπως οι κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Τάσος Νεράντζης και Γιώργος Κασιμάτης δεν θεωρήθηκαν οι ενδεδειγμένες ενώ δυσφορία προκλήθηκε από την επιμονή που εμφάνισε συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός για την κάθοδο ενός από τους προαναφερομένους. «Στις προηγούμενες εκλογές δεν έπεισε τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, σ’ αυτές έκαψε την πιθανότητα να είναι υποψήφιος με την προσωπική επικοινωνιακή πολιτική του και προκάλεσε ενοχλήσεις», σχολιάζουν.

Όσον αφορά στον κ. Μιχαλολιάκο, παράγοντες του κομματικού μηχανισμού του καταλογίζουν τη βασική ευθύνη επειδή βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις και άρχισε να κυνηγά τον χρόνο από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προωθήσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μίχα στον Πειραιά. Με μια νέα υποψηφιότητα του κ. Παναγιώτη Φασούλα, όπως λένε, θα ήταν διαφορετικά και τα περιθώρια ελιγμών που θα είχε η Ρηγίλλης. Επίσης, θεωρούν ότι ήταν λάθος που το κόμμα άφησε τον κ. Μαντούβαλο να προωθεί επί μήνες την υποψηφιότητά του χωρίς αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ως αργά χθες το βράδυ συζητιόταν στην πλατεία Κοραή ότι στη «διαβούλευση» του κ. Μιχαλολιάκου με τη Ρηγίλλης παρενέβη επανειλημμένως η κόρη του βουλευτή (η οποία αποτελεί το δεξί του χέρι σε όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις), λέγοντάς του να μην λάβει τόσο υψηλό ρίσκο.

Μίχας και ΚΚΕ

Μια άλλη διάσταση δίνουν πάντως συνεργάτες του απερχομένου νομάρχη και υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Πειραιώς, του κ. Γιάννη Μίχα. Υποστηρίζουν ότι έχει ξεσπάσει ενδο-μανιατική βεντέτα στο λιμάνι, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ του κ. Μίχα που φέρεται να υπολογίζει νίκη και από την πρώτη Κυριακή εφ’ όσον το «μανιατικό μπλοκ» θα διασπαστεί σε τρία κομμάτια (σ.σ. στους ψηφοφόρους του κ. Μίχα, του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Μαντούβαλου).

Με καλό μάτι βλέπουν οι Πειραιώτες
την κάθοδο της κ. Ελπίδας Παντελάκη.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως πέρα από την πόλωση που θέλει να προκαλέσει «ο μηχανισμός του δικομματισμού» στον Πειραιά, το ΚΚΕ φέρεται να καρπώνεται τη λαϊκή αντίδραση για την ανέχεια, τη βρωμιά και την υποβάθμιση του Πειραιά.

Η υποψηφιότητα της κ. Ελπίδας Παντελάκη θεωρείται ανέλπιστα καλή κίνηση εκ μέρους του Περισσού και σε περίπτωση που γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις ή ακόμα και «συμμαχία με τον διάβολο» (σ.σ. πιθανώς να εννοούν το ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα συνέβησαν για επιλογή υποψηφίου Περιφερειάρχη).

Ακόμα και η ανεξάρτητη κάθοδος του κ. Μαντούβαλου λειτουργεί υπέρ της κ. Παντελάκη και δίνει ελπίδες στο ΚΚΕ να δει «δεύτερη Κυριακή» και να δώσει μεγαλύτερο βάρος στη διεκδίκηση του δήμου Πειραιά αλλά και του ενιαίου δήμου Νικαίας – Ρέντη, γεγονός το οποίο δεν υπολογίζουν τα άλλα κομματικά επιτελεία.

Δείτε σχετικά:

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_2903.html / Ν.Δ.: Έξι μνηστήρες κι ένας στρατιώτης για τον Πειραιά.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_3931.html / ΚΚΕ: Υποψηφιότητες και κριτική
 
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_4814.html / Νέα συνάντηση Μίχα με Φασούλα