Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Βουβά γενέθλια για τη ΝΔ

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

Μόλις μια μέρα μετά την παράδοσης της «πολυσυζητημένης» επιστολής του Κώστα Καραμανλή, τέως πρωθυπουργού της χώρας μας και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, προς την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η κεντροδεξιά παράταξη γιορτάζει την ίδρυσή της.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εξήγγειλε την πρόθεση του να δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο κόμμα, που μοναδική του επιδίωξη θα ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη, η ευημερία και η πρόοδος της Ελλάδος.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Την εξαγγελία αυτή, την έκανε πράξη λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου, όταν ιδρύθηκε και επίσημα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι επισημάνσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν χαρακτηριστικές: «Θεώρησα καθήκον μου και εθνικό σκοπό να δημιουργήσω μια ευρεία και ζωντανή παράταξη, την Νέα Δημοκρατία».

Το όραμα του είναι ξεκάθαρο πως ήταν μεγάλο. Ήθελε να δει τη χώρα του ισότιμη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Άλλωστε, η είσοδος της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ. το 1981, γεγονός που έως τότε φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρότι αποτελούσε συνδεδεμένο μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 1961, ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο επιθυμούσε την ένταξη της Ελλάδος στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το συνολικό κυβερνητικό του έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή θεωρείται επιτυχημένο και πραγματικά φιλόδοξο και ενδεχομένως κάποιες φορές «τολμηρό» για μια δεξιά παράταξη σαν τη Νέα Δημοκρατία.

Σίγουρα ο απολογισμός της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή έχει πρόσημο θετικό.

Ο πολιτικός επίγονος

Ο κ. Κ. Καραμανλής στην προεκλογική
εκστρατεία του 2004 υπό τους ήχους...
του Έμινεμ.
Την ίδια σιγουριά δεν μπορούμε να έχουμε και για το κυβερνητικό έργο του απόγονου του, Κώστα Καραμανλή. Όταν αρχικά ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, έδειχνε αποφασισμένος να κάνει ουσιαστική κάθαρση στους κόλπους της παράταξης, γεγονός που τον οδήγησε και στο τιμόνι της εξουσίας και μάλιστα με την μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης που έχει πάρει ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός από τον λαό.

Οι εκφράσεις «σεμνά και ταπεινά», «εγκαθίδρυση του κράτους», «τέλος στην γραφειοκρατία» και «απόλυτη κάθαρση» που συχνά πυκνά χρησιμοποιούσε, αύξησαν τις προσδοκίες των περισσότερων Ελλήνων πολιτών.

Ο Κώστας Καραμανλής, μπορεί να είχε τις ίδιες αντιλήψεις και προθέσεις με τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά οι τελικές του πράξεις αποδείχτηκαν «λίγες».

Το αποκορύφωμα

Αποκορύφωμα ήταν το σκάνδαλο με την εμπλοκή ομάδας «τεχνοκρατών – καλόγερων» από το Βατοπέδιο. Σ’ αυτήν την ιστορία, ο Κώστας Καραμανλής έως και χθες μέσω του υπομνήματος υποστήριζε πως η υπόθεση αυτή δεν είναι σκάνδαλο.

Άραγε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζούσε σήμερα, 36 χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, τι θα έλεγε για όλα αυτά;

Ίσως να αναρωτιόταν, όπως και τον Μάιο του 1963 μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, «τελικά ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο»…

Δείτε σχετικά:

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_14.html / "Τα γενέθλια του Κωστάκη" - Χρονογράφημα.

http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_4808.html / "Πηδάλιο εκλογής" διά χειρός... Λαμπράκη - Του Μανώλη Νταλούκα.