Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή αρχή για Καρχιμάκη

Ρεπορτάζ: Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Νέος γραμματέας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη (χωρίς αντίπαλο) ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, με το πρωτοφανές ποσοστό 85,04%. Επί συνόλου 412 μελών του Εθνικού Συμβουλίου ψήφισαν 342. Οι 282 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ καταμετρήθηκαν 12 άκυρα και 48 λευκά.

Ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης εξελέγη
γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.
Το αποτέλεσμα μαρτυρά ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένης τακτικής για καταψήφιση του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Οι ελάχιστες αρνητικές ψήφοι πιθανώς προέρχονταν από δυσαρεστημένους βουλευτές που περίμεναν να ενταχθούν στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό αλλά έμειναν εκτός. Υπάρχουν και περιπτώσεις ορισμένων που ανήκαν στην ομάδα των «εκσυγχρονιστών» (που παραδοσιακά στήριζαν τις επιλογές του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη).

Στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο, οι «εκσυγχρονιστές» είχαν ασκήσει κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο αφορά στην αποκαλούμενη «ομάδα Παναγιωτακόπουλου», που είναι γνωστή στους εσωκομματικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ και ως «Αριστερή Πρωτοβουλία». Αυτή τη φορά οι υποστηρικτές του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου είναι προφανές ότι δεν έκαναν αντάρτικο για προεδρική επιλογή του κ. Καρχιμάκη από τον πρόεδρο και πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είχε κατέλθει ως υποψήφιος γραμματέας κι είχε συγκεντρώσει 126 ψήφους, έναντι του κ. Σωκράτη Ξυνίδη που πήρε μόλις 180.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τότε ο πρωθυπουργός είχε εισπράξει κυρίως την αντίδραση του παλαιού ΠΑΣΟΚ που δυσαρεστήθηκε από τη σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης. Υπήρχαν όμως και  στελέχη που θεωρούσαν ότι η επιλογή του πολιτικού από την Ξάνθη δεν ήταν η ιδανικότερη για το αξίωμα του γραμματέα. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι σχέσεις Παναγιωτακόπουλου- Καρχιμάκη υπήρξαν πολύ στενές - με εξαίρεση μία περίοδο αποστάσεως- καθώς ο επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" ήταν εκείνο το στέλεχος που ανέδειξε τον βουλευτή από την Κρήτη.

Το προφίλ
Ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης θεωρείται ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του κ. Γιώργου Παπανδρέου, είναι πρόσωπο που δεν έχει αντιπάθειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια βουλευτής Λασιθίου, ενώ όλοι οι συνάδελφοί του συμφωνούν ότι διακρίνεται για την εργατικότητά του. Έχει λειτουργήσει πολλές φορές ακόμα και ως δημοσιογράφος συλλέγοντας στοιχεία για υποθέσεις σκανδάλων, ειδικά την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείτε σχετικά:
 
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/09/blog-post_4325.html - "Τα μαύρα μαντάτα", άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου