Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Μέρα με τη μέρα το μνημείο αποκαλύπτει τα μυστικά του

Το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης «αποκαλύπτει» μέρα με τη μέρα τα μυστικά του, με τις δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, να προκαλούν δέος στο κοινό και τους αρχαιολόγους.

Για να αποτρέπουν εκείνους που θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο

Οι δύο Κόρες, από τις οποίες μόνο η μία σώζει σχεδόν ακέραιο το πρόσωπό της, φέρουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, ενώτια και χειριδωτό (με μανίκια) χιτώνα, ενώ υπάρχουν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι τα δυο χέρια τους, το δεξί της μίας και το αριστερό της άλλης, τα οποία, αν και δεν σώζουν το μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν φανερή κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, οι Καρυάτιδες δεν είχαν τοποθετηθεί απλώς ως διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και για να αποτρέψουν την είσοδο τυμβωρύχων. Με την κατεύθυνση των χεριών τους – αριστερό της μίας και  δεξί της άλλης -  είναι σαν να απαγορεύουν την είσοδο στους συλητές, φροντίζοντας με την αποτρεπτική τους κίνηση και στάση να τους υπενθυμίζουν ότι τους περιμένει τιμωρία.

Τα τμήματα παλάμης και τα μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους που βρέθηκαν ανάμεσα στα αμμώδη χώματα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν κι άλλα μέρη τους.

Δέος στο διεθνή Τύπο για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης
Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων στον τύμβο Καστά κέντρισε το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου, για ακόμα μια φορά, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στα νέα ευρήματα, παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αμφίπολη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κάνει λόγο για δύο πανέμορφα αγάλματα, που βρέθηκαν να στηρίζουν μία από τις εισόδους στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην χώρα μας. «Οι δύο γυναικείες φιγούρες που φορούν ενδυμασία με μακριά μανίκια βρέθηκαν να στέκονται μπροστά από την είσοδο του μυστηριώδους τύμβου της Αμφίπολης. Το αριστερό χέρι της μίας και το δεξί της άλλης είναι υψωμένα σε μία συμβολική χειρονομία που αποτρέπει την είσοδο στον τύμβο», τονίζει το AFP.

Το «Discovery» σημειώνει ότι «Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν άλλη μία εκπληκτική ανακάλυψη, φέρνοντας στο φως δύο εξαιρετικά σμιλεμένες Καρυάτιδες  μέσα στον μυστηριώδη τύμβο που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων έφτασε μέχρι και την Κίνα, με το πρακτορείο «Xinhua» να φιλοξενεί δημοσίευμα για τα μοναδικά ευρήματα του τύμβου Καστά.

Η ανακάλυψη δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το πρακτορείο Reuters, το οποίο με τη σειρά του επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο σημαντικά ευρήματα στον τύμβο, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις από την αλεξανδρινή εποχή.
Υπουργός πολιτισμού: «Σύντομα θα μπούμε στο κυρίως μνημείο»

«Η ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού καινούργιου ευρήματος επιβεβαιώνει την αρχική αίσθηση και άποψη ότι πρόκειται για ένα μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αυτή η σπουδαιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με την καλλιτεχνική του επιμέλεια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

«Είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας δώσει εξηγήσεις για τον καλλιτέχνη και δημιουργό του μνημείου ή εκείνον ο οποίος είναι θαμμένος σ’ αυτό. Έχουμε προχωρήσει και είμαστε μπροστά στη δεύτερη είσοδο, στο δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, ο οποίος έχει απόσταση 6 μέτρα από το πίσω μέρος των σφιγγών. Ξέρουμε ότι από πίσω υπάρχει και δεύτερος διαφραγματικός τοίχος. Η ωραία περιπέτεια της Αμφίπολης είναι και άσκηση υπομονής και άσκηση χαράς και άσκηση υπερηφάνειας. Είμαστε τώρα μπροστά στους προθαλάμους και σύντομα θα μπούμε στο κυρίως μνημείο και θα είμαστε μπροστά στην τελική “εκδοχή” του. Όλες οι θεωρίες που έχω ακούσει είναι εύλογες, αλλά θα υποχωρήσουν μπροστά στην πραγματικότητα που δεν είναι θέμα για πολύ χρόνο πια» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

naftemporiki.gr