Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δημιουργοί του πρώτου αντικλεπτικού GPS κυψελών μιλούν στην Popaganda


Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα στον χώρο της μελισσοκομίας δύο νέοι αποφάσισαν να κάνουν μία δυνατή επιχειρηματική είσοδο και να προσφέρουν λύσεις. Μόλις 22 χρονών ο Σταύρος Λαμπρόπουλος απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο Νικήτας Γκρίτζαλης απόφοιτος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ένωσαν τις γννώσεις τους για να δημιουργήσουν ένα αντικλεπτικό GPS κυψελών. 


Το apisafe προέκυψε από την ανάγκη να προστατευθούν τα μελίσσια από επίδοξους κλέφτες. Πρόκειται για μία καινοτομική συσκευή που παρόμοιά της δεν υπάρχει ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό προέκυψε τουλάχιστον από την αρχική έρευνα που έκαναν οι δύο νέοι μέχρι να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν από την αρχή ένα μοναδικό προϊόν.



Ολιγομίλητος και σοβαρός ο Νικήτας Γκρίτζαλης που γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, μια και η οικογένειά του δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο, έχει αναλάβει το κομμάτι της προώθησης του apisafe. «Σημασία έχει να γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα, από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο», μου λέει μια και σε όλο αυτό το «ταξίδι» της δημιουργίας του αντικλεπτικού συστήματος συνειδητοποίησαν ότι την μεγαλύτερη αξία έχει η ποιότητα του προϊόντος τους. «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, φτάσαμε σε τέλμα πολλές φορές, αλλά τελικά η θέληση να φτιάξουμε κάτι δικό μας υπερίσχυσε», συνεχίζει ο Σταύρος και οι δύο μαζί μιλούν για τη δημιουργία του apisafe – που κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα – στη Popaganda.
Οι σπουδές είναι σίγουρα ένα σημαντικό εφόδιο και βοήθησαν κυρίως στο να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Προσπαθήσαμε και μάθαμε πολλά πράγματα πριν καταφέρουμε να το φτιάξουμε.

Οι περισσότεροι γέλαγαν κυρίως γιατί δεν είχαμε μία προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία και ξεκινήσαμε κάτι καινούριο τελείως μόνοι μας. Επίσης, επειδή το αντικείμενο δεν το γνωρίζει και πολύς κόσμος, τους φαινόταν αστείο. Θεωρούσαν ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν ήταν λίγοι αλλά εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και ας μην είχαμε με το μέρος μας την κοινή γνώμη. Τη μεγάλη ώθηση μας την έδωσε η συμμετοχή μας σε μία μεγάλη έκθεση μελισσοκομίας στο εξωτερικό όπου η ιδέα μας φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αυτό ήταν που μας βοήθησε να πάρουμε πολύ ζεστά το θέμα.

Το apisafe έχει διπλή χρήση και γι’ αυτό δεν υπήρχε και κάτι άλλο αντίστοιχο στην αγορά. Αρχικά, είναι ένας συναγερμός και στη συνέχεια σύστημα εντοπισμού GPS με συντεταγμένες. Η συσκευή όταν κινηθεί ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη με ένα γραπτό μήνυμα και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τη θέση της, λαμβάνοντας δεδομένα GPS. Η συσκευή δε λειτουργεί σαν πομπός. Ο πομπός παρέχει συνεχώς θέση και εσύ ενημερώνεσαι, αυτό όμως δε θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωσή μας επειδή προκύπτει θέμα με την υγεία των μελισσών που έχουν πρόβλημα με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα γιατί τις αποπροσανατολίζουν. Επίσης, μέχρι να μετακινηθεί το μελίσσι η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ώστε να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η μπαταρία.

Η συσκευή δεν τοποθετείται σε κάποιο ορατό σημείο γιατί σε αυτή την περίπτωση οι επίδοξοι κλέφτες θα την κατέστρεφαν. Έτσι, τοποθετείται μέσα στην κυψέλη ώστε να μην γνωρίζει ο άλλος ότι υπάρχει. Το δύσκολο σε αυτό το σημείο, από κατασκευαστική άποψη, είναι ότι έπρεπε να τη φτιάξουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθόλου πλήκτρα πάνω της. Για αυτό φτιάξαμε και ένα τηλεχειριστήριο που ήταν και το καινοτομικό στοιχείο, γιατί παρόμοιες συσκευές με πλήκτρα υπήρχαν πολλές. Κάτι άλλο για το οποίο χρειάστηκε να προνοήσουμε ήταν η μετακίνηση από τον χρήστη, μια και οι κυψέλες δεν είναι κάτι που μένει σταθερό και εκεί έπρεπε να δώσουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να απενεργοποιεί προσωρινά τη συσκευή μέχρι να επανατοποθετήσει την κυψέλη. Επειδή αυτό είναι προγραμματιζόμενο έχουμε θέσει και κάποιους περιορισμούς του τύπου η κίνηση να έχει κάποια διάρκεια και κάποια ένταση για να αποφύγουμε λανθασμένες ειδοποιήσεις. Αυτό ήταν απαραίτητο και για την αξιοπιστία της συσκευής ώστε να μην λαμβάνουν οι χρήστες άστοχες ειδοποιήσεις.

Χρειάστηκε περίπου ένας ολόκληρος χρόνος για να τελειοποιήσουμε τη συσκευή. Σε κάποιο σημείο είχαμε δημιουργήσει ένα προϊόν το οποίο όμως έπαιρνε κι άλλες βελτιώσεις. Θα μπορούσαμε να το βγάλουμε στην αγορά αλλά δεν το κάναμε γιατί ήταν εις βάρος της ποιότητας και δυσαρεστήσαμε κάποιους πελάτες μας. Θέλαμε αυτό που θα παράγουμε να είναι το απόλυτα αξιόπιστο προϊόν και αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία για εμάς.


Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην ελληνική αγορά για τα ηλεκτρονικά, αν και αυτό δε συνηθίζεται. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν και γι’ αυτό όλη η συναρμολόγηση και κατασκευή γίνεται στην Ελλάδα. Μας δυσαρέστησε το γεγονός ότι στην αρχή κάποιοι, επειδή μας βλέπανε νέους και φρέσκους στον χώρο, προσπάθησαν να μας πάρουν την ιδέα ή να εκμεταλλευτούν τη θέληση που είχαμε να το ολοκληρώσουμε. Παρόλα αυτά το θετικό είναι ότι μέσα στους πολλούς που προσπάθησαν να μας εκμεταλλευτούν υπήρχαν και οι λίγοι που πίστεψαν σε εμάς και μάλιστα χωρίς κανένα κέρδος, αλλά και με δικό τους κόστος άφησαν άλλα πράγματα γιατί απλά πίστεψαν στην προσπάθειά μας.

Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα και μία γκάμα προϊόντων που θα καλύπτουν τον ευρύτερο κλάδο της μελισσοκομίας και θα εξασφαλίζουν στους μελισσοκόμους τόσο χρόνο όσο και χρήμα. Η μελισσοκομία απαιτεί μεγάλη οργάνωση καθώς υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και λεπτομέρειες που αξίζουν προσοχής και διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται συνεχώς και ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία που μπορεί να του προσφέρει λύσεις. Εκεί λοιπόν ερχόμαστε εμείς δημιουργώντας συστήματα που θα κοστίσουν ελάχιστα και θα προσφέρουν περισσότερα.

Info: apisafe.com

Popaganda.gr