Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη Χάλκη για πολιτικο όφελος»


Σκληρή κριτική ασκεί στον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ο αρθρογράφος κ. Abdullah Bozkurt της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας δας Today’s Zaman, για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη



Σε άρθρο του με τίτλο: «Halki, pope, patriarch and Gülen» αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο, ο <<επικεφαλής του πολιτικού Ισλάμ>> και νέος πρόεδρος της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσεγγίσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες ελάττωμα στον τρόπο σκέψης των αυτοαποκαλούμενων ισλαμιστών, οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο συμβολισμό απ’ ότι στην ουσία και αρέσκονται στο να εξαπολύουν διχαστική ρητορική και λόγο μίσους αντί να προσπαθήσουν για την αποδοχή και τον εναγκαλισμό διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.


Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το ζήτημα της θρησκείας για πολιτικό όφελος ενώ ο (αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης) Φετουλάχ Γκιουλέν υποστηρίζει, εδώ και χρόνια, ότι θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο αρκετές φορές, έχει πει επανειλημμένως ότι η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα πρέπει να επαναλειτουργήσει»,υπογραμμίζει.

Πενταποσταγμα