Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Οι καρχαρίες επιτίθενται περισσότερο σε άνδρες

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες έχουν σχεδόν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες από ότι οι γυναίκες να σκοτωθούν από μία απρόκλητη επίθεση καρχαρία.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μποντ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία από επιθέσεις καρχαριών σε όλο τον κόσμο για το διάστημα μεταξύ 1982 και 2011. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84 τοις εκατό όλων των απρόκλητων επιθέσεων ήταν εναντίον ανδρών, όπως και το 89 τοις εκατό των θανάτων. Οι ερευνητές δήλωσαν μεγάλη έκπληξη για τα ευρήματα.


Ο Ντάρυλ Μακφί, επικεφαλής μελέτης, δήλωσε πως μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη διαφορά έχει να κάνει με το βαθμό στον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες βρίσκονται στο έδαφος του καρχαρία. «Κατά κανόνα, οι άνδρες περνούν σαφώς περισσότερο χρόνο στο νερό και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους», δήλωσε.

Παρόμοιοι λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν την κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις καρχαρία. Η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 32 θανάτους και 171 συνολικές επιθέσεις, ίσως επειδή οι Αυστραλοί έχουν «μία γνωστή αγάπη και παράδοση με το νερό», όπως εξηγεί ο Μακφί. Ένας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλων και συχνά επιθετικών ειδών καρχαρία στα νερά της χώρας, όπως ο καρχαρίας τίγρης, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας και ο καρχαρίας ταύρος.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Νότιος Αφρική με 28 θανάτους σε 132 επιθέσεις και τρίτες οι Ηνωμένες Πολιτείες με 25 θανάτους αλλά σε 769 επιθέσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η πιθανότητα να επιτεθεί ένας καρχαρίας σε άνθρωπο παραμένει πολύ χαμηλή, σημαντικά χαμηλότερη από ότι άλλα, θεωρητικά πιο ακίνδυνα ζώα, αρκεί οι λουόμενοι να μην πλησιάζουν προφανείς πηγές τροφής καρχαρία, όπως φώκιες και νεκρές φάλαινες.

«Αν κολυμπήσεις με το δόλωμα, τότε θα γίνεις δόλωμα», δήλωσε ο Μακφί, κατακρίνοντας επίσης τα προγράμματα ελέγχου των καρχαριών, τα οποία κοστίζουν ακριβά και συχνά καταλήγουν να θανατώνουν αχρείαστα πολλούς καρχαρίες και άλλα θαλάσσια ζώα όπως χελώνες.

Ναυτεμπορική