Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός στην κρατική μηχανή


Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένουν στις 7 του μηνός την τρόικα, ωστόσο ένα ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης της κρατικής μηχανής βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για αλλαγές σε πρόσωπα και δομές του δημοσίου τομέα που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και έπειτα από δύο χρόνια κρίνεται πως χρήζουν αλλαγής.


Το έργο αυτό έχει επιφορτιστεί ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έχει στα χέρια του εισηγήσεις για ευρείες αλλαγές, μιας και υπάρχουν παράπονα πως υπάρχουν πολλοί που έχουν βολευτεί σε κρατικές θέσεις, δίχως να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο και να προχωρούν μεταρρυθμίσεις πάνω στην κεντρική γραμμή που χαράσσει ο πρωθυπουργός.

Πρώτοι υποψήφιοι για αποχώρηση, είναι όσοι προέρχονται από τη Δημοκρατική Αριστερά και τοποθετήθηκαν στον κρατικό μηχανισμό έπειτα από πρόταση του Φώτη Κουβέλη. Πρόκειται ουσιαστικά για στελέχη που παρέμειναν στις θέσεις τους εδώ και ένα χρόνο, παρά την αποχώρηση του κόμματος τους από την κυβέρνηση. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά, μπορεί να διακρίνει κανείς τους Αθ.Σχίζα (ΓΑΙΑΟΣΕ), Γ.Τσάλτα (ΕΦΕΤ), Κ.Μελαχροινό (ΕΛΤΑ), Κ. Θεοφύλακτο (ΚΑΠΕ) κ.α.

Σημαντικός αριθμός όμως θέσεων αναμένεται να αδειάσουν και λόγω της πρόθεσης αρκετών Γενικών Γραμματέων να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πρόκειται για πολιτευτές της ΝΔ ή για άλλους που θα ριχτούν για πρώτη φορά στη μάχη της κάλπης, οι οποίοι κατέχουν σήμερα θέσεις κλειδιά στο δημόσιο τομέα. Σταύρος Σιμόπουλος (Γ.Γ.Δημοσίων Έργων), Μ.Δασκαλάκης (Γ.Γ.Τηλεποικοινωνιών), Α.Κατσανιώτης (Γ.Γ. Επικοινωνίας), Π.Κοκκόρης (Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων) οι οποίοι ενδέχεται να διεκδικήσουν μία θέση στο επόμενο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να παραιτηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο εκλογικός νόμος προβλέπει κόλλημα για όσους υποψηφίους κατέχουν δημόσιες θέσεις.

Αν σ' αυτές τις δύο ομάδες, προσθέσει κανείς και εκείνους για τους οποίους υπάρχουν παράπονα πως δεν απέδωσαν σύμφωνα με τα αναμενόμενα ή δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία των νέων διοικήσεων των Υπουργείων, τότε προκύπτει ένας σαρωτικός ανασχηματισμός στην κρατική μηχανή. Χρονικά από το Μέγαρο Μαξίμου προσδιορίζουν να έχει ολοκληρωθεί πριν το Δεκαπενταύγουστο, ενώ είναι δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει προκειμένου να προωθήσει δικά του πρόσωπα και στελέχη στις θέσεις κλειδιά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Newsbomb, δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει εκ νέου άνοιγμα σε νεώτερες γενιές του κόμματος, κάτι που σημαίνει πως το καινούργιο σχήμα θα περιέχει αρκετούς από τους σημερινούς 35άρηδες που προέρχονται από τη νεολαία και τα επιμελητήρια.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές οι θέσεις θα στελεχωθούν πάλι με πρόσωπα του λεγόμενου κομματικού σωλήνα και όχι με ικανούς επαγγελματίες από την αγορά αφού ο πρωθυπουργός πρέπει να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες για στελέχη που όλο αυτό το διάστημα έχουν βάλει... πλάτη στις μνημονιακές επιλογές.

Πηγή: Newsbomb.gr