Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Δείπνο με μακαρονάδα στο σπίτι της Εύης Χριστοφιλοπούλου για το μέλλον του...Ευάγγελου Βενιζέλου


Στο σπίτι της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Δροσιά βρέθηκαν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να πιέσουν την ηγεσία του κόμματος να ορίσει ημερομηνία για ένα ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς, πριν προλάβουν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.



Οι επτά συνδαιτημόνες

Οι Γιάννης Μανιάτης, Τόνια Αντωνίου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αθηνά Δρέττα, Χρήστος Πρωτόπαπας και Παντελής Καψής ανέλυσαν τις πολιτικές εξελίξεις και συμφώνησαν ότι το εγχείρημα της Ελιάς πρέπει να στηριχθεί και να δυναμώσει ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Τα επτά στελέχη συμφώνησαν ότι πρέπει -ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο- να πραγματοποιηθεί προγραμματικό συνέδριο ή συνδιάσκεψη με όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Απέκλεισαν την πρόταση της άλλης πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ -των γνωστών «παπανδρεϊκών»- να γίνει πρώτα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν ωφελεί ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ για να λυθούν εσωκομματικοί λογαριασμοί».

Η «κίνηση της Ελιάς»

Συζήτησαν αναλυτικά για τις ευρύτερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και όλοι τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ενός Ιδρυτικού Συνεδρίου ή Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης και της ανάδειξής της σε έναν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πόλο.

Οι συμμετέχοντες, αναμένεται να δημοσιοποιήσουν κείμενο με τις απόψεις και τις υπογραφές και άλλων στελεχών, πιθανότατα στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στα μέσα Ιουλίου. Στο ίδιο κλίμα είναι η Εύα Καϊλή και οι Θανάσης Χειμωνάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παύλος Χρηστίδης (γραμματέας Νεολαίας). Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται η ηγεσία του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών ( Π. Περράκης και Χ. Κονδύλης), ο Σ. Κατσέλος, ο Μ. Επιτροπάκης (από την Κίνηση Μόσιαλου), μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κ.α.

Η κίνηση της Ελιάς συνομιλεί και με στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ, τα οποία θα κληθούν στο επερχόμενο Συνέδριο. Ενας εκ των συνδαιτημόνων ανέφερε ότι στη ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μετά το «ναι» του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

Η «κίνηση των παπανδρεϊκών»
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών» βουλευτών και στελεχών που στόχο έχουν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και την ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα στελέχη αυτού του κλίματος παλεύουν για την «καθαρότητα» του ΠΑΣΟΚ και αμφισβητούν το εγχείρημα της Ελιάς.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραίτης συναντήθηκαν πρόσφατα και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, κάποιος εξ αυτών να ανακινήσει θέμα συνεδρίου και να αμφισβητήσει τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η κίνηση του Μιχάλη Καρχιμάκη

Δικές τους κινήσεις αμφισβήτισης του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνουν και οι «75» οι οποίοι φιλοδοξούν ότι θα είναι πολύ περισσότεροι, όταν καταλήξουν στο δικό τους κείμενο με τις υπογραφές. Στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γρηγόρης Νιότης, η Κατερίνα Διαμαντοπούλου και πολλά μεσαία και περιφερειακά στελέχη πρωτοστατούν στη συλλογή υπογραφών σε όλους τους νομούς.


Πρόκειται για στελέχη που θέλουν Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελιάς και κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις να προσέλθουν. Οι «75» έχουν ανοιχτές «γέφυρες» με συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη (Χρήστος Σπίρτζης, Γ. Καββαθάς κ.ά.) που ετοιμάζουν τη δική τους διακήρυξη και με πρόταση ο διάλογος να συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: I-efimerida