Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Διπλωματική μάχη για τη ρωσική βίζα


Οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. στη Μόσχα για την επέμβαση στην Ουκρανία πλήττουν την Ελλάδα, που επιχειρεί να παρέμβει ώστε να μη δεχθεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει πανάκριβα τη σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τιμωρήσει τον Πούτιν, πάγωσε τις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της τουριστικής βίζας των Ρώσων πολιτών που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησαν τη Ρωσία για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων , εάν συνεχίσει να προκαλεί την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις επιπλέον κυρώσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορά την έκδοση οδηγίας προς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. με την οποία θα καλούνται να κάνουν πιο αυστηρές τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Ρώσους.

«Καταστραφήκαμε...»

Εάν συμβεί αυτό, καταστραφήκαμε, λένε στη Realnews επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες εστιάτορες κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική, στη Ρόδο και την Κρήτη, καθώς υπολόγιζαν ότι το φετινό καλοκαίρι με την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες θα τριπλασιάζονταν οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.

Πέρυσι, περισσότεροι από 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες κατέκλυσαν τις παραλίες των ελληνικών νησιών και της βόρειας Ελλάδας και δαπάνησαν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για το φετινό καλοκαίρι οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση ως και 30%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι προσδοκίες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επισημάνει ότι η απελευθέρωση της εισόδου των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας θα ανέβαζε τον αριθμό τους στα 3 εκατομμύρια και θα εκτόξευε την εισροή τουριστικού συναλλάγματος.

Η αποδυνάμωση «του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας για το θέμα της βίζας αναγκάζουν τους Έλληνες επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό να κατεβάσουν τον πήχη». Ωστόσο, επισημαίνουν ότι, εάν υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στη διαδικασία έκδοσης των θεωρήσεων εισόδου των τουριστών από τη Ρωσία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!

Την (δια επισήμανση έκανε στις 14 Μαΐου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον ελληνικό τουρισμό οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας.

«Εάν οι επισκέπτες από τη Ρωσία σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα, σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικά εύθραυστη και δεινή κοινωνική κατάσταση, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν οι Έλληνες πολιτικοί έρθουν στην Ευρώπη ζητώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη», δήλωσε ο Μ. Ροτ, αποκαλύπτοντας την πραγματική διάσταση που έχει για την ελληνική οικονομία το στοίχημα του φετινού καλοκαιριού, και ειδικά των Ρώσων τουριστών.

Από το 2012

Οι υποσχέσεις για την απελευθέρωση της θεώρησης εισόδου (βίζα) των υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ.


Μεταφέροντας το μήνυμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωνε τότε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προωθούνταν η κατάργηση της τουριστικής βίζας των Ρώσων τουριστών.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2014,τα ρωσικά MME μετέδιδαν με ενθουσιασμό την είδηση ότι «η ρωσική διπλωματία εκτιμά πως η ελληνική προεδρία θα δώσει ώθηση στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου στην Ε. Ε. για τους Ρώσους πολίτες».

Όμως το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι διατηρούσε τις επιφυλάξεις του, μεταδίδοντας ότι «η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της».

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν σε αναστολή κάθε συζήτησης και διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στον Πούτιν.

Σήμερα οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού δεν θέλουν ούτε να φανταστούν το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ε.Ε. σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, εκδίδοντας ευρωπαϊκή οδηγία για αυστηροποίηση των διαδικασιών θεώρησης εισόδου των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

Χαμένη η Ελλάδα

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς η συγκεκριμένη απόφαση ελάχιστα αφορά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ και της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση προτίμησης των Ρώσων, αμέσως μετά από Τουρκία, Αίγυπτο, Ταϊλάνδη και Ισπανία, με σχεδόν 2 στους 10 Ρώσους που επιθυμούν να κάνουν διακοπές να επιλέγουν τη χώρα μας.

Για την ώρα, το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού και ο EOT εμφανίζονται καθησυχαστικοί και σπεύδουν σε κάθε ευκαιρία να διαβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί τη δική της πολιτική για τις βίζες των Ρώσων, εφαρμόζοντας την πιο γρήγορη διαδικασία σε ολόκληρη την Ε.Ε. Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες που επισημαίνουν ότι οι ελληνικές Αρχές εκδίδουν βίζα στους Ρώσους τουρίστες σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.

Τι θα συμβεί, όμως εάν η Ευρώπη κρίνει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να σταματήσει προκειμένου να πιεστεί ο Πούτιν για να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία , αναρωτιούνται και προσθέτουν ότι ο μεγάλος κερδισμένος σε αυτή την περίπτωση θα είναι η Τουρκία, που αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή του ελληνικού τουρισμού και παράλληλα τη χώρα με τη μεγαλύτερη διαφημιστική προβολή στη Ρωσία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που θα προκληθεί στην περίπτωση που υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε μία οδηγία της Ε.Ε. που θα δυσχεράνει την έκδοση τουριστικής βίζας στους Ρώσους πολίτες αρκεί μία ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα για το καλοκαίρι του 2013.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο για τον μήνα Ιούλιο εκδόθηκαν περισσότερες από 200.000 θεωρήσεις βίζας ενώ υπήρξε ημέρα που χορηγήθηκαν 11.500 άδειες! Επιπλέον, τα τρία ελληνικά προξενεία και τα 18 κέντρα εξυπηρέτησης (visa centers) της Ρωσίας εξέδωσαν πέρυσι 1.033 .000 θεωρήσεις εισόδου, που ισοδυναμούν με το 70% του συνόλου των ελληνικών θεωρήσεων ανά τον κόσμο!

Η ρωσική αγορά αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς ο συνολικός αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών στο εξωτερικό εκτιμάται σε 54 εκατ. και οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες τους σε 32,5 δισ. δολ. ετησίως! Για την ώρα, η Ελλάδα αποσπά μόνο το 4,51 % του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να γίνουν προκειμένου να αυξηθεί η εισροή Ρώσων τουριστών στη χώρα μας και να αυξηθούν τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Χωρίς αλλαγές πολιτικής

Αυτός είναι και ο στόχος των ανθρώπων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους εκπροσώπους της ρωσικής τουριστικής αγοράς ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα σχετικά με τη βίζα των τουριστών από τη Ρωσία.

Την υπόσχεση αυτή επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του EOT, Πάνος Λειβαδάς στις δύο

πρόσφατες επισκέψεις του στη Μόσχα, στις 19 Μαρτίου, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού 2014, και στις 17 Απριλίου, όταν ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους σημαντικότερους tour operators της Ρωσίας και συζήτησε ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια διείσδυσης της χώρας μας στη ρωσική αγορά και μέσω του τουρισμού υγείας. Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα η εκδήλωση Ελληνικός Τουρισμός Υγείας (Greek Health Tourism) με τη συμμετοχή κορυφαίων κλινικών και τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε η εικόνα της χώρας μας ως ιδανικού προορισμού για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με διακοπές. Ανάλογες ενέργειες γίνονται και για τον θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένου ότι με τους Ρώσους μάς συνδέουν κοινοί δεσμοί πίστης.

Πέρα από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις όμως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μορφή τουρισμού από τη Ρωσία προς την Ελλάδα θεωρείται η απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες με την απόλυτη συναίνεση της Ε.Ε.

Πηγή: Real News