Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Ο άνθρωπος πίσω από την… «Καταιγίδα των Logistics»


Όταν πληροφορηθήκαμε πως έρχεται στην Ελλάδα ο στρατηγός που οργάνωσε τις επιχειρήσεις εφοδιασμού, μεταφοράς και διοικητικής μερίμνης των Αμερικανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις του Κόλπου, δεν μπορούσα να φανταστώ πώς μπορούσε να είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύθηκε τα logistics ο στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοφ. Πρόκειται για τον Ουΐλλιαμ Γκας Παγώνης, έναν απίστευτα έξυπνο και πρακτικό άνθρωπο, με πλατύ χαμόγελο και σπιρτόζικα μάτια. Αυτόν τον άνθρωπο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω.
Παρά τα 68 χρόνια του, ο καταγώμενος από τη Χίο Βασίλης Παγώνης διεκδικεί δικαιωματικά το ρόλο του «γκουρού». Κάθισε και μελέτησε την τακτική που εφάρμοσε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του προς τον Ινδό Ποταμό. Ταυτοχρόνως, μελέτησε δύο έργα του Αριστοτέλη (σ.σ. τα «Ηθικά» και τα «Πολιτικά») καθώς και την οργάνωση του αυτοκρατορικού στρατού επί Λέοντος Σοφού, ούτως ώστε να ανταποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη που του έδειξαν ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος και η ανώτατη ηγεσία του Πενταγώνου.
«Η ιστορία είναι ο καλύτερος οδηγός για να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, ειδικά στην εφοδιαστική αλυσίδα», μου είπε. Πέρα από τη φρίκη που συνοδεύει κάθε πόλεμο, δεν ξέχασε την πραγματικότητα που επιβάλλει το καθήκον. Γι’ αυτό οργάνωσε την εφοδιαστική αλυσίδα με ευέλικτες ομάδες υποστήριξης των στρατιωτών και με κάθετη χρήση όλων των μεταφορικών μέσων. Ενώ ο αμερικανικός στρατός υποστήριζε κάθε στρατιώτη με ομάδες από έξι έως δέκα logistician, ο στρατηγός Παγώνης τους περιόρισε στους τέσσερις. Δημιούργησε και ομάδες logistics που διαχειρίζονταν υποδομές και φορτία σε κάθε πόλη.
Για πρώτη φορά στα χρονικά έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να ελέγξει τις ροές των φορτίων του από κάθε σημείο του πλανήτη και συνέστησε στους άμεσα υφισταμένους του να διδάξουν τους άπειρους περί τα logistics εθελοντές τη λογική της «μικροδιοίκησης» (micromanagement).
«Πρέπει να κάνετε αυτό καθώς και ό, τι είναι γραμμένο στα εγχειρίδια» συνέστηνε και ξεκαθάρισε πως όσοι εργάζονται στα logistics πρέπει να είναι ευτυχισμένοι με το αντικείμενο της απασχόλησής τους, να είναι ξεκούραστοι και να έχουν στο μυαλό τους πως τα logistics είναι συνώνυμα της ταχύτητας και της ποιότητας.
Όσον αφορά στην πραγματικότητα της νέας οικονομίας, ο στρατηγός Παγώνης θεωρεί πως το μέλλον ανήκει σε όσους κατέχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επενδύουν και τολμούν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως η ρομποτική και οι ραδιοσυχνικές αναγνωρίσεις.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να πει τόσο σημαντικά πράγματα με λίγα και εύληπτα λόγια, αν δεν κατείχε τέτοια Παιδεία; Ίσως κανείς απ’ αυτούς που αυτοσυστήνονται ως «γκουρού» πολυτελείας…
  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 44 του περιοδικού "Logistics & Management"
    (Μαρ. 2006)