Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Αναπτυξιακά… χωρατά με μπλε και πράσινους κόκκους


Θα μπορούσε να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας: «Διευθυντής υπουργείου καταργεί Λιάπη και Σουφλιά»! Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, αποτελεί γεγονός το οποίο συζητείται ευρέως από ανθρώπους της αγοράς. Το λυπηρό είναι πως κανένας από τους διαπιστευμένους συντάκτες στα υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει αναδείξει αυτό το θέμα είτε στον έντυπο, είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Η ίδρυση των Εμπορευματικών Κέντρων αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες. Όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, όλοι βαυκαλίστηκαν με την προοπτική ίδρυσης ενός μικρού “Interporto” στην καρδιά του Θριασίου. Κάποιοι πιο τολμηροί άρχισαν να μιλούν για δίκτυο Εμπορευματικών Κέντρων σε στρατηγικά σημεία της χώρας.
Φευ! Οι θεματοφύλακες της κρατικής γραφειοκρατίας προέταξαν τα στήθη τους και κάθε ενδιαφερόμενος που ήθελε να επενδύσει στα Εμπορευματικά Κέντρα, δοκίμασε τις ψυχικές αντοχές του. Οι υπηρεσίες των υπουργείων δεν γνώριζαν πώς λειτουργούν τα Εμπορευματικά Κέντρα ενώ οι εφορίες εφάρμοζαν το νόμο αναλόγως με την αντίληψη του υπαλλήλου (ή ακόμα και την κομματική άποψή του).
Υπήρξαν επιχειρηματίες που υιοθέτησαν την έκκληση του κ. Γ. Αλογοσκούφη κι έσπευσαν να επενδύσουν στα logistics. Πολλοί απ’ αυτούς βρέθηκαν στο κέντρο ενός ανατολίτικου φαύλου κύκλου. Αυτή η αλυσίδα της διαφθοράς είχε χαράτσια, αναγκαστικά μπαχτσίσια και «κολλητιλίκια» με γνωστούς γνωστών σε πολεοδομίες, δήμους και νομαρχίες, καθώς και συναναστροφές με «λαμόγια» υπεράνω πάσης υποψίας.
Το κερασάκι της τούρτας έβαλε ανώτατος κρατικός υπάλληλος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (που δεν κατονομάζουμε). Έβαλε υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα σε ένα σήμα που εντοπίζει «σοβαρά προβλήματα» στο νόμο 3333/05 για τα Εμπορευματικά. Με την πράξη αυτή καταργεί την κοινή απόφαση των κυρίων Μιχ. Λιάπη και Γ. Σουφλιά ενώ αμφισβητεί την εργασία επιστημόνων που εξέτασαν τη λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κρατικός υπάλληλος διαπιστώνει προβλήματα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έχει περάσει άραγε ο εν λόγω από περιοχές όπως είναι η Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου για να απολαύσει το νέο-γραικικό σεβασμό του περιβάλλοντος; Εκτός αν πίσω απ’ αυτήν την ενέργεια υπάρχει παρασκήνιο.
Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα περιστατικό υπερβάλλοντος ζήλου ή αντίδραση από βαρεία κομματικοποίηση. Ελπίζουμε να μην υπήρξε πολιτική παρέμβαση εκ του πονηρού, για να επανεξεταστεί ο νόμος. Αν όμως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τα σχέδια αναβάθμισης της χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, είναι σεμνά και ταπεινά χωρατά.
Μετά την πάταξη της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τους συμβούλους για την επέκταση του Μετρό, την εξυγείανση της Ολυμπιακής και την αναβάθμιση των logistics, θα μιλάμε για περιβαλλοντική νομοθεσία και Εμπορευματικά Κέντρα. Το άλλο με τους Πόντιους και τη Eurovision, το ξέρετε;
  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 45 του περιοδικού "Logistics & Management"
    (Απρ. 2006)