Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αντώνης Σαμαράς: Οι άξονες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημερινό
Σύνταγμα έκλεισε τον κύκλο του

 

Άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών, σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο από τα 3/5 της Βουλής, θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων αλλά και των συνδικαλιστών, καθώς και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρότεινε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.


Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, τόνισε πως «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η εποχή των Μνημονίων».


«Η χώρα χρειάζεται μία καινούργια αρχιτεκτονική» είπε, προσθέτοντας πως στις 3 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και επίσημα η διαδικασία ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική. «Εμείς βάζουμε την ατζέντα, θα ακούσουμε τα πάντα και θα συζητήσουμε» συμπλήρωσε.


Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμη πως το κόμμα του προτείνει: 

  • Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και θέσπιση ενός μόνο ΓΓ σε κάθε υπουργείο
  • Αναθεώρηση της διάταξης που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών
  • Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, που, όπως είπε, πρέπει να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων κάθε βουλευτή
  • Κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή
  • Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή
  • Αναθεώρηση διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπειται η διενέργειά τους και με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Εξορθολογισμό των διατάξεων για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας
  • Ειδικό και μόνιμο δικαστικό σώμα που θα ελέγχει συνταγματικότητα
  • Λογοδοσία και χρονικό όριο στην άσκηση καθηκόντων. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και συνδικαλιστών
  • Μείωση του αριθμού των βουλευτών και ενίσχυση του νομοθετικού και ελεγκτικού τους ρόλου
  • Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για μεγάλα έργα και προμήθειες
  • Να μη συγχέονται οι αρμοδιότητες του ελεγκτικού συνεδρίου και του ειδικού τμήματος του ΣτΕ
  • Χρονικοί περιορισμοί στη δέσμευση ακινήτων για απαλλοτρίωση
  • Απολογισμός από όλους του φορείς που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο
  • Οριοθέτηση βοσκότοπων
  • Αναθεώρηση των προβλέψεων για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • Εξορθολογισμός διατάξεων των ανεξάρτητων Αρχών. Να έχουν ουσιαστική παρέμβαση, να είναι ανεξάρτητες όχι ανεξέλεγκτες
  • Ασφάλεια πολιτών. Να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση όλων και ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία τους ώστε να μη διαταράσσεται από μικρές ομάδες
«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων»

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», σημειώνοντας πως για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε μετα ελλείμματα, κατακτούμε την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ελευθερία που μας αξίζει. 

Όπως είπε, για πρώτη φορά οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.


«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκατιών, ήδη ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε τη δική μας χαμένη αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε.


«Για πρώτη φορά μιλάμε για το αύριο χωρίς να φοβόμαστε ότι είναι κάτι το μάταιο το μακρινό», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «πετύχαμε τη μεγαλύτερη εξυγίανση που έγινε ποτέ. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με πολύ κόπο. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας».


Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή ανήσυχη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη του πολίτη να έχει ευκαιρίες και αξιοκρατία, «ένα κράτος έντιμο», όπως είπε.


Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, προέβαλε την ανάγκη του λαού για ένα «υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα προσφέρει στήριξη και ασφάλεια για το αύριο της χώρας, που δεν θα ξαναπεράσει δύσκολα».


Σχετικά με τα επιτεύγματα της Ελλάδας, μίλησε για μια «χώρα πρότυπο από πλευράς ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μιας χώρας με επιρροή πέραν της περιοχής της».


Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα έκανε λόγο για την ανάγκη να «θεραπεύσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του Έλληνα».


Περιγράφοντας τις αλλαγές αναφέρθηκε στην «αναγέννηση της δημοκρατικής πολιτείας». Οι τομές που προτείνονται θα αποτελέσουν τον κορμό της συνταγματικής αναθεώρησης, είπε.


Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων», ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, αναφερόμενος σε «όσου επενδύουν στον διχασμό» και «χωρίς κρίση δεν έχουν να τρέφονται από τίποτε άλλο».