Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αβραμόπουλος: Να απαλλαγεί το Στράτευμα από την ρετσινιά της δικτατορίας (ΦΩΤΟ VIDEO)


Συγκίνηση και πικρές αλήθειες στην εκδήλωση για το Κίνημα του Ναυτικού, που έγινε πριν από 41 χρόνια, τον Μάιο του 1973

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση να απαλλάξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ευθύνη της δικτατορίας του 1967, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Τροκαντερό, της συμπλήρωσης 41 ετών από το κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος».

«Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, όλων των πολιτικών κομμάτων, να στέκονται με σεβασμό απέναντι στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε. 

Έκανε μάλιστα την εξής βαρυσήμαντη εξήγηση: «Στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε πολλά μπορούν να εκτεθούν σε κινδύνους. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία. Διότι οι εγγυητές της, είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις οποίες πρέπει όλοι οι Έλληνες να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς».
Φωταγωγημένο το Α/Τ "Βέλος" στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Το έναυσμα έδωσε η ομιλία του επίτιμου Αρχηγού Στόλου, αντιναύαρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, ζήτησε από την Πολιτεία- στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος- να δώσει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταθέτοντας προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο τους.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Γρ. Δεμέστιχας στο βήμα.
Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας.
Πολιτικοί, η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι
της Εκκλησίας και των Σωμάτων Ασφαλείας,
απόστρατοι, μέλη του πληρώματος
και συγγενείς τους έδωσαν το παρόν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά- όπως και ο κ. Δεμέστιχας- στον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ένας από τους πολιτικούς ηγέτες που πρώτος ενημερώθηκε και βοήθησε το Κίνημα του Ναυτικού.

Ο κ. Δημ. Λ. Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το Κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Βέλος έπληξαν καίρια το δικτατορικό καθεστώς και αποτελούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην «πανηγυρική» επανεκλογή του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, λέγοντας ότι όλοι οι στρατιωτικοί, οι διπλωμάτες ξέρουν να υπερασπίζονται τη δημοκρατία σωστά.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε ότι τα δύο γεγονότα αποτελούν λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, βαρεία παρακαταθήκη που πρέπει να μεταφερθεί στα νέα μέλη του Όπλου και εμπεδώνει το αίσθημα της υπερηφάνειας.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ αναφέρθηκε επίσης:

Με φόντο το "Βέλος" και τον ιστορικό "Θαλή".
- Στον επανάπλου της φρεγάτας ΨΑΡΑ στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης αποστολής της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας ΑΤΑΛΑΝΤΑ στη Σομαλία.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ εξέφρασε την ευαρέσκειά του καθώς η φρεγάτα ΨΑΡΑ ανταπεξήλθε απόλυτα στις απαιτήσεις της αποστολής και προέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε μια επιχείρηση και μια περιοχή «ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμυντικής μας διπλωματίας».

- Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της διακλαδικότητας.

- Στην υψηλότατη διαθεσιμότητα των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και των επισκευαστικών δυνατοτήτων του.

- Στις διαδικασίες για την ένταξη των υποβρυχίων στον Στόλο, καθώς και

- την επικείμενη απόκτηση της 5ης πυραυλακάτου τύπου Σούπερ Βίτα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο πρόεδρος της Βουλής
κ. Ευ. Μεϊμαράκης μπροστά στο τιμητικό άγημα. 
- Στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που σύντομα θα τεθούν σε επιχειρησιακή κατάσταση.

- Στο σύστημα σταδιοδρομικής εξέλιξης των αξιωματικών και έπεται των υπαξιωματικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί σταθερή πορεία προς το μέλλον με κατεύθυνση την υπεράσπιση των εθνικών συμ- φερόντων, υπογράμμισε καταληκτικά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, πρώην υπουργοί και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.