Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου



Του Ευθύμιου Πέτρου
Πόσοι και ποιοι θυμούνται άραγε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος και Κύπρου; Και όμως -πολύ σωστά- το Δόγμα είναι μέρος της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας, που, πέρα από γεωστρατηγικές ισορροπίες, είναι ο βασικός παράγων για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του κυπριακού Ελληνισμού.

Το γεγονός ότι στην πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμύνης της Κύπρου του Χριστόφορου Φωκαΐδη, συμφωνήθηκαν και σύντομα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τον χειρισμό κρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο διότι μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει το Δόγμα. 


Δείχνει ότι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές εξελίσσονται δυναμικά. Αν θέλουμε το Δόγμα να είναι αξιόπιστο, πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται. Χρόνος χάθηκε. Ευθύνες βαρύνουν και τις δύο πλευρές. 

Η Αθήνα επέδειξε ανεξήγητη χαλαρότητα, ακόμη και όταν η πανηγυρική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν έδειχνε ξεκάθαρα ότι η αμυντική θωράκιση της Μεγαλονήσου είναι και παραμένει θέμα πρώτης προτεραιότητας. Όσο για τη Λευκωσία, η καταστροφική πενταετία της διακυβερνήσεως Χριστόφια άφησε τα σημάδια της και στην επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και στο πολιτικό πλαίσιο.
Η συμπεριφορά του ίδιου του Χριστόφια και των ομογαλάκτων του στο ΑΚΕΛ έχει δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι την Ελλάδα την αντιμετώπιζαν σαν φιλική μεν, αλλά ξένη χώρα.
Καιρός είναι η Αθήνα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Κυπρίων, που πλέον δηλώνουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ότι προσβλέπουν στο Εθνικό Κέντρο. Όχι μόνο για την άμυνα και την ασφάλεια της περιοχής μας, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πρέπει να βλέπουμε μακριά και να είμαστε ρεαλιστές. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το εθνικό θέμα δείχνει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σε μια προσπάθεια να αναλύσουμε λίγο την κατάσταση θα λέγαμε ότι για την Τουρκία η νομιμοποίηση της διχοτομήσεως είναι πλέον μοναδικός στόχος. Απλώς κερδίζουν χρόνο με δύο στόχους:
-           Αφενός να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη και διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους.
-           Αφετέρου να διασφαλίσουν το «μερίδιό» τους στα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.
Θεωρούμε βέβαιο ότι, ως έμπειρος διπλωμάτης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Αβραμόπουλος έχει απόλυτη συναίσθηση αυτής της καταστάσεως. Και τα πρώτα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εποχές απαιτούν νέες προσεγγίσεις και όχι σχεδιασμούς των περασμένων δεκαετιών, που πλέον έχουν ξεπερασθεί από τα πράγματα.

ΠΗΓΗ: Δημοκρατία