Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Βαρόμετρο: Όχι σε πρόωρες κάλπες λένε οι πολίτες!

Έρευνα Metron Analysis για τις ευρωεκλογές

Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτοντας διλήμματα για την επόμενη ημέρα σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα, οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη.

Η πλειοψηφία δεν διαβλέπει κρίση ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης και είναι κάθετα αντίθετη με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Στο βαρόμετρο της Metron Analysis, που διεξάγεται καθημερινά για λογαριασμό του ΑΝΤ1, μόλις το 31% των ερωτηθέντων διαβλέπει πολιτική κρίση ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντίθετα, το 61% θεωρεί ότι η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να διασαλεύσει την κυβερνητική σταθερότητα.

Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν στα ερωτήματα της έρευνας τάσσεται ξεκάθαρα κατά των πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, το 60% επιθυμεί να συνεχίσει τη θητεία της η κυβέρνηση, ενώ μόνο το 35% είναι υπέρ της προσφυγής στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Metron Analysis, παρατηρείται ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει παγιωθεί το ποσοστό εκείνων που λένε «όχι» στις πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πορεία της χώρας δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, το 58% εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι σε λάθος δρόμο, ενώ το 36% κρίνει ότι η χώρα έχει σωστή πορεία.

Τέλος, σε ότι αφορά τις προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων, το σύνθημα της ΝΔ «Σταθερά βήματα μπροστά», εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. Έχοντας κερδίσει 4 μονάδες, πλέον εμφανίζεται να εκφράζει το 34%, ενώ φαίνεται να υποχωρεί το  «Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «ψηφίζει» το 38%.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ-1 και "Παραπολιτικά"