Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Βενιζέλος προς τον Παπανδρέου: «Είσαι καλά;»

Νέες αποκαλύψεις για τη σύνοδο στις Κάννες


Ωκεανοί μελάνι έχουν χυθεί για το αποτύπωμα του παρασκηνίου εκείνης της δραματικής συνόδου των Καννών, το Νοέμβριο του 2011, όπου ο Γ. Παπανδρέου διά της πρότασης περί δημοψηφίσματος, προκάλεσε «βραχυκύκλωμα" σε Ελλάδα και  Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εκ των αυτόπτων μαρτύρων της Συνόδου ως υπουργός Οικονομικών και υπό το βάρος των «αποκαλύψεων» από τους Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους οι κ.κ. Σαμαράς - Βενιζέλος και Μπαρόζο, συνεννοήθηκαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς τον έως τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian, περιγράφοντας τι συνέβη στο παρασκήνιο των Καννών.

Η συνέντευξη του κ. Βενιζέλου τιτλοφορείται: «Πώς η Ελλάδα ξέφυγε από το να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος».

«Ποτέ πριν δεν είχα δει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ - πολύ επιθετικό».

Στη διήγησή του ο κ. Βενιζέλος προσθέτει: «Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος ασταμάτητα. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την δόση, το πρόγραμμα, το κούρεμα».

«Θα είχαμε καταρρεύσει»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφηγείται: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι φοβούμενη τα χειρότερα, η Μέρκελ πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, «διότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "όχι"».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γιούνκερ -γνωστός για τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα- αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την προσωπική εξιστόρηση της κρίσης σε βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, ο Σαρκοζί ήταν τόσο εξοργισμένος που πήδηξε στο τραπέζι φωνάζοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «είσαι ένας γαμ… ψυχοπαθής!».

Σχέδιο για Grexit

Κατά την ίδια πηγή,  παρά τις διαψεύσεις από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Β. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως ισχυρίζονταν οι «Financial Times», έγγραφα που τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας δείχνουν πως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε για τις Κάννες υπήρχαν ήδη σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός Grexit.

Τα έγγραφα αυτά καταδεικνύουν  ότι έως τον Μάρτιο του 2012 η ΕΚΤ είχε συντάξει έναν οδικό χάρτη με έκτακτα βήματα που θα λαμβάνονταν αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους δεν φαινόταν πιθανό να πετύχει.

Το «σενάριο καταστροφής» περιελάμβανε πάγωμα των καταθέσεων, με τις αναλήψεις να περιορίζονται στα 100 ευρώ την εβδομάδα και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

«Είπα στον Παπανδρέου: Είσαι καλά;»

Η δημοσιογράφος του Guardian γράφει ότι ακόμα και σήμερα , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας τα γεγονότα, χλωμιάζει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν του είχε πει για το δημοψήφισμα διότι ήξερε ότι θα διαφωνούσε.

Στην αρχή ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε την ιδέα, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήθελε «να διαιρέσει περισσότερο τη χώρα ή το κυβερνών κόμμα».

Αλλά ήταν ένα email από τον Γ. Παπανδρέου που τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ο τότε υπουργός Οικονομικών ένιωσε τόσο αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους.

«Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το email στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε “Τι θα συμβεί αν χάσουμε;” του απάντησα: “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;” Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί», δηλώνει χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος.

Στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν ακόμα με τον ορό, το τηλέφωνο του Β. Βενιζέλου άρχισε να χτυπά. Πρώτος πήρε ο Σόιμπλε, μετά ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν και έπειτα ο Γιούνκερ. Ολοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβαινε. 

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος 
Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό. Αλλά όταν είδε ότι κινδύνευε το μέλλον της χώρας άλλαξε τακτική. Επ’ αυτού λέει: «Η πτήση της επιστροφής ήταν η πιο δραματική που έχω κάνει ποτέ».

Και προσθέτει στην αφήγησή του:

«Ως υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επομένη οι Έλληνες ξυπνούσαν με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους τόσο αβέβαιο θα είχαμε απόλυτο πανικό και μαζικές αναλήψεις. Θα είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη, πέρα από την αυτοκαταστροφή μας». Καθώς ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», γράφει το δημοσίευμα.