Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

«Παρασκευή και 13» το ραντεβού των… γιγάντων

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποδέχεται 
τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα
 Τρέμουν στην ιδέα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οσονούπω προεδρεύων της Ε.Ε., ο μεγαλειώδης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «μεγάλο στοχαστή» του νεοθωμανισμού, υπέρτατο προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων και χαλίφη στη θέση του σουλτάνου Ερντογάν, τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτά τα δύο ιερά «τέρατα» της διεθνούς διπλωματίας θα συναντηθούν την Παρασκευή. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα, μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο. Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δυο ανδρών θα περιλαμβάνει διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και την προετοιμασία της επόμενης, τρίτης κατά σειρά, συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ως τώρα δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας.

Για τα τυπικά, να σημειώσουμε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει επιδοθεί σε σειρά άστοχων αναφορών το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει και συζητείται ότι εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας είναι πρόσωπο χωρίς διεθνή παρουσία και μάλιστα οι Τούρκοι τον βλέπουν πολύ πιο «εύκολο» συνομιλητή. Και δεν τον συγκρίνουν με τους κ.κ. Πέτρο Μολυβιάτη, Ντόρα Μπακογιάννη ή Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά με τον… Γιώργο Παπανδρέου. Παρεμπιπτόντως η συνάντηση γίνεται «Παρασκευή και 13», ημέρα γρουσούζικη για ορισμένους.

Οι... πονηρές προτάσεις του Αχμέτ

Διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για «πονηρές προτάσεις αβρότητας» εκ μέρους του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έρχεται με προτάσεις περί του Κυπριακού, της λειτουργίας μουσουλμανικού τεμένους επί της αρχαίας Ρωμαϊκής αγοράς και δεν αποκλείεται να θέσει θέματα που αφορούν στη «μουσουλμανική μειονότητα» που υπάρχει στην Ελλάδα (κι όχι μόνο στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης). 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να «πιαστεί αδιάβαστη» ή με φτωχή φαντασία, αρκεί να αντιληφθεί ο αντιπρόεδρος, υπουργός, κομματάρχης και οσονούπω προεδρεύων της Ε.Ε. πως πρέπει να προετοιμαστεί (όσο προλαβαίνει)…