Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βρυξέλλες: Ως τον Δεκέμβριο η δίκη για τη «Χρυσή Αυγή»

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για ραγδαίες εξελίξεις
πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου




Του Ειδικού Συνεργάτη

Μετά τις εξαλλοσύνες και τους αρχικούς πανηγυρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης με αφορμή τις συλλήψεις των βουλευτών της Χ.Α., στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν δεύτερες σκέψεις καθώς και η άποψη ότι πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι σειρά κυβερνητικών στελεχών (Χ. Αθανασίου, Ν. Δένδιας, Ε. Βενιζέλος, Σ. Κεδίκογλου) έσπευσαν να πετάξουν το μπαλάκι στην Δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε, πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Πλέον η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Σαμαράς ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να πάρουν ρίσκα με δηλώσεις ή εκτιμήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να διαψευστούν και να τους εκθέσουν. Όπως άλλωστε έγινε στην περίπτωση της αποφυλάκισης των τριών βουλευτών Χ.Α., που ουδείς ανέμενε.

Από εδώ και πέρα όμως η κυβέρνηση τελεί υπό το άγρυπνο βλέμμα των Βρυξελλών, οι οποίες ανησυχούν σε πολλαπλάσιο βαθμό για την έκβαση που θα έχει τελικά η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης με την Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το γραφείο του Μπαρόζο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη σταλεί προς την ελληνική κυβέρνηση η εντολή για να «κλείσει το συντομότερο δυνατόν η υπόθεση και να εξαρθρωθεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Για ποιον λόγο βιάζονται στις Βρυξέλλες να τελειώνουν με το θέμα; Εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν μέχρι τότε βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η προδικαστική διαδικασία.

Επιθυμία και, κατά μία έννοια, εντολή των Βρυξελλών και γενικότερα των δανειστών μας είναι η δική των μελών της Χ.Α. να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Οι Βρυξέλλες έχουν πάρει εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι η υπόθεση είναι «δεμένη». Όπως λοιπόν λένε «αν αυτές οι εγγυήσεις ισχύουν, τότε δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος και να κλείσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την χώρα μας: μην ξαφνιαστεί κανείς αν στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η Ελλάδα θα έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή Προεδρία, τα στοιχεία δεν αποδειχθούν ικανοποιητικά ώστε να σημάνουν την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Αυτό αυτομάτως θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν την Ελλάδα με το δάχτυλο στην σκανδάλι για να την «πυροβολήσουν» και να αρχίσουν να ζητούν την παραίτηση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Από την πρώτη στιγμή επισημαίνουμε ότι όλα πρέπει να γίνουν μελετημένα για να μην εκτεθεί η Ελλάδα τόσο στο εξωτερικό  όσο και στο εσωτερικό, στα μάτια των πολλών που ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.