Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ιερώνυμος: Κόψτε τη μισθοδοσία, επιστρέψτε και τα ακίνητα

Η Εκκλησία έχει ήδη παραχωρήσει στο κράτος
το 96% της ακίνητης περιουσίας της


Την επιστροφή των ακινήτων που έχει προσφέρει στο Δημόσιο σε κρίσιμες στιγμές, όπως σε ακτήμονες το 1922 και το 1952, θα ζητήσει η ιεραρχία σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση της κυβέρνησης να προχωρήσει ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία.

Σύμφωνα με εξαιρετικά πληροφορημένες πηγές, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει σημάνει τον «κώδωνα κινδύνου» λέγοντας ότι ο διαχωρισμός θα οδηγήσει στη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος. 

Στην περίπτωση αυτή, η Εκκλησία θα ζητήσει να επιστραφεί το 96% της ακίνητης περιουσίας που έχει προσφέρει στο Δημόσιο ενώ θα ζητήσει την επανεξέταση όσων ζητημάτων εκκρεμούν από τον «νόμο Τρίτση». Ο νόμος αυτός, ο Ν.1700 του 1987, υποδείχθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου για να τεθούν υπό τον έλεγχο του Κράτους όλες οι ακίνητες (δασικές) εκτάσεις των μονών.

Το ταμείον είναι μείον...

Το θέμα έχει προκύψει επειδή οι Γερμανοί από το καλοκαίρι φέρονται να ζητούν από την κυβέρνηση Σαμαρά να βρει τρόπο ώστε να «αξιοποιηθεί» η περιουσία της ελλαδικής εκκλησίας, η οποία διάγει περίοδο ισχνών οικονομικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ρωτήθηκε από άλλους ιεράρχες αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησε λέγοντας: «Η θέση μας είναι δεινή». 

Από το 2008 η Εκκλησία δεν λαμβάνει μέρισμα από τις μετοχές της στην Εθνική, ενώ δεν είναι πλέον εύκολες ούτε ιδιαίτερα αποδοτικές οι μισθώσεις των ακινήτων της. 

Για το λόγο αυτό μάλιστα, ο μακαριότατος έχει ζητήσει να γίνει πλήρης καταγραφή  ώστε να επιβεβαιωθεί το ελλειμματικό ταμείο και να δοθούν απαντήσεις σε όσους «βλέπουν» πλούτο στην εκκλησία.


Όσον αφορά στη μισθοδοσία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει στοιχεία που αναφέρουν ότι η μισθοδοσία των 10.000 κληρικών και των ιεραρχών ανέρχεται περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.