Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η καλή μέρα από την αρχή πρέπει να φανεί κ. Μώραλη!


Οι πρώτες δηλώσεις που έκανε ο νέος δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης μετά την ορκωμοσία του μαζί με τους νέους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους έχουν ενδιαφέρον και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα μείνω ωστόσο στο περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν αλλά σε όσα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα με την έντονη και σαφή παρουσία της νέας δημοτικής αρχής, στο σύνολό της.

Πέρα λοιπόν από τις γενικολογίες, ας δούμε τι πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη στον Πειραιά:

1. Καθαριότητα:
Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές, συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου για όλες τις γειτονιές της πόλης. Από την Παλιά Κοκκινιά μέχρι το Πασαλιμάνι και από το Νέο Φάληρο μέχρι την Υπαπαντή πρέπει να γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός με τακτικά δρομολόγια. Φυσικά θα πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά ο τρόπος αποκομιδής στερεών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
2. Γραφειοκρατία:
Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και αξιολόγηση της λειτουργίας κάθε δημοτικής υπηρεσίας. Η δημοτική αρχή πρέπει να εντοπίσει τα κενά, τις δυσλειτουργίες, τις ελλείψεις και τις αγκυλώσεις ώστε να βρει έγκαιρα και αποτελεσματικά λύσεις που θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν δημότες σε υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι είναι κρεμασμένοι στα κινητά τους, σε προσωπικά τηλεφωνήματα ή να ανεβοκατεβαίνουν ορόφους επειδή ορισμένοι υπάλληλοι δεν έχουν συναίσθηση του καθήκοντός τους.
3. Κυκλοφοριακό:
Τους τελευταίους μήνες, οι μονοδρομήσεις έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου σύγχυση σε ολόκληρη την πόλη. Πρέπει να συνταχθεί μελέτη επίλυσης του προβλήματος πριν προχωρήσουν περισσότερο τα έργα για τη διέλευση των τροχιοδρόμων (τραμ) μέσα από την πόλη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Γούναρη. Οι τρεις λωρίδες γίνονται μία από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την ανυπαρξία της τροχαίας. Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να απαιτήσει από τους «γκουρού» του ΟΑΣΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο λειτουργίας αντίστροφων λεωφορειοδρόμων, όπως γίνεται στην Πανεπιστημίου και τη βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Επίσης θα πρέπει να επανεμφανιστούν τροχονόμοι στην πόλη, από την οποία έχουν εξαφανιστεί χρόνια. Ακόμα και οι απαγορεύσεις στη στάθμευση οχημάτων σε οδούς όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου έχει αρχίσει και ατονίζει. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο χάος που παρατηρείται συχνά επί της Γεωργίου Α’ ή στις πιάτσες των ταξί.
4. Δημοτική περιουσία:
Να γίνει δημόσια ενημέρωση σχετικά με την κινητή και την ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο Δήμος Πειραιά ώστε να γνωρίζει ο λαός της πόλης τι του ανήκει και γιατί μένει αναξιοποίητο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ενοικιαζόμενων χώρων από δημοτικές υπηρεσίες με συμβόλαια που διατηρούνται επί σειρά ετών και με αποικιακούς όρους ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν δημοτικές υποδομές που μένουν αναξιοποίητες.

Το πανέμορφο κτήριο των παλαιών γραφείων του Δηλαβέρη, που επισκευάστηκαν και καταστράφηκαν δύο φορές, συζητείται σε όλη την πόλη. Εκεί ήταν να στεγαστεί το δημοτικό ραδιόφωνο, μετά η δημοτική αστυνομία, ύστερα κάποια άλλη υπηρεσία μέχρι που μπήκαν μέσα οι γνωστοί άγνωστοι και ξήλωσαν ακόμα και τα είδη υγιεινής από τις τουαλέτες. Σ’ αυτό το θέμα και για διάφορα περίεργα που έχουν γίνει ειδικά στην 4η Κοινότητα θα επανέλθω αναλυτικά.

Σίγουρα υπάρχουν καλές προθέσεις, ωστόσο, δεν πρέπει να μείνουμε με αυτές. Η καλή μέρα πρέπει να φανεί από την αρχή κ. Μώραλη κι αυτό θέλει τόλμη, αντοχή και πείσμα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μετά τις ζωηρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγγελία της συνεργασίας μου με το “Piraeus Press” θέλω να δεσμευτώ ότι θα είμαι εδώ να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική στο πλαίσιο της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας. Ευτυχώς βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον με πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο αγαπώ τον Πειραιά και πως η προσφορά μου στην πόλη απευθύνεται προς το σύνολο των συμπολιτών μου.

Θέλω να σχολιάζετε και κυρίως να στέλνετε ό,τι θεωρείτε θέμα που πρέπει να ερευνηθεί, να σχολιαστεί και να παρουσιαστεί από τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική σελίδα του Πειραιά. Η δύναμή μας είναι η δική σας φωνή, όπως η δύναμή σας είναι η δική μας πέννα.

Ας κάνουμε μαζί καλύτερη την πόλη που αγαπάμε.

Πηγή: Piraeus Press