Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στουρνάρας: Εκανα πέντε φορές τον γύρο της γης



Πριν παραδώσει τα κλειδιά στον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κάνει απολογισμό της θητείας του, λέγοντας ακόμη και σε πόσα Ecofin παρευρέθηκε 

Έκανε τον γύρο της γης πέντε φορές, πέρασε 252 ώρες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και υπέγραψε πάνω από 6.000 αποφάσεις. Με αυτά τα στοιχεία περιγράφει την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Μέσα σε 22 σελίδες ο τέως υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι, κατά τα δύο χρόνια που έμεινε σε αυτήν την νευραλγική θέση, υπολογίζοντας τα συνολικά χιλιόμετρα που έκανε προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, έκανε πέντε φορές τον γύρο της γης. 

Όπως, ακόμη, σημειώνει παρευρέθηκε σε 76 συσκέψεις διάρκειας 252 ωρών συνολικά με τα κλιμάκια της Τρόικας, έκανε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος για τις ανάγκες εκπροσώπησης της κυβέρνησης στο Ecofin, κάλυψε 204.388 χλμ πτήσεων και έδωσε το παρών σε 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ -μεταξύ άλλων- υπέγραψε 6.449 υπουργικές αποφάσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας στον απολογισμό της διετής θητείας του πριν παραδώσει τα κλειδιά στον Γκίκα Χαρδούβελη, τον νέο υπουργό Οικονομικών -όπως προέκυψε από την χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης- παραθέτει όλους τους «καρπούς» που απέδωσε η «υπερπροσπάθεια των δύο τελευταίων χρόνων στο υπουργείο Οικονομικών». 

Αυτοί με βάση τον τέως υπουργό Οικονομικών είναι οι εξής: 

• Δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα 
• Πρωτοφανή δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή 
αναγνώριση 
• Οικονομικοί δείκτες διαρκώς βελτιούμενοι 
• Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που τονώνει τις επενδύσεις 
και την απασχόληση 
• Τραπεζική ανασυγκρότηση και επιστροφή καταθέσεων 
• Διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική και στην τελωνειακή 
διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου 


ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα