Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τέλος σε μια περίοδο έντασης προανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος

Συνάντηση στην έδρα του NATO το τετ α τετ του υπουργού Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ
Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και η κατάσταση στην περιοχή ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής διμερούς συνάντησης που είχαν στην έδρα του NATO στις Βρυξέλλες σ υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμετ Γιλμάζ. Ο Τουρκος υπουργός αποκάλυψε ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 2 εκατ. Τούρκοι τουρίστες.
Σύμφωνα με τον κ Αβραμόπουλο, η συνάντηση ήταν μικρή σε διάρκεια, αλλά ‘’πάρα πολύ σημαντική’’ γιατί, όπως είπε, είχαμε την ευκαιρία πρώτα από όλα να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε. Και βέβαια, το κυριότερα, να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου ένα χρόνο.
‘’Θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας, σι δύο χώρες να συνεργαστούμε, ώστε σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή’’, είπε. Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα, ωστόσο επισήμανε ότι ‘’δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε, αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση πς αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας’’. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν vα συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση, τόνισε.
Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις είπε ότι έχουν αναπτυχθεί και οι οικονομικές και οι επενδυτικές και οι εμπορικές σχέσεις και βεβαίως πεδίο στο οποίο απεδείχθη αυτό είναι το πεδίο του τουρισμού, όπου πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις.
Από την πλευρά του, ο κ Γτλμάζ δήλωσε ότι ‘’η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρο και για χρόνια έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά , αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά ‘’η υπάρχουσα ατμόσφαιρα μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους’’. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης, το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας’’, τόνισε.
Ο Τούρκος υπουργός εξήρε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και το γεγονός ότι το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμένεται να την επισκεφθούν. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσα στους λαούς μας είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερο είναι τα κοινά μας σημεία και σε εμάς εμπίπτει να τα αναδεικνύουμε, υπογράμμισε. ‘’Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης, σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας, προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα σης δύο χώρες, δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά’’, ανέφερε, προσθέτοντας: ‘’θεωρούμε ότι μας βαραίνει n ευθύνη να προωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την υφιστάμενη σχέση φιλίας. Εμείς στις επόμενες γενεές θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μια πολύ καλύτερη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα’’.