Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Η άγνωστη σύζυγος του Γκίκα Χαρδούβελη


Του Δημήτρη Κουνιά

Μπορεί ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης να αποδέχθηκε συγκρατημένος την πρόταση του πρωθυπουργού για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών, καθώς παραλαμβάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και την πορεία της χώρας, ωστόσο η σύζυγός του μόλις πληροφορήθηκε την εξέλιξη έδειξε να συγκινείται.Η Σούζαν Μπετζιάν αποτελεί τον φύλακα-άγγελο του νέου «τσάρου» της Οικονομίας εδώ και περίπου 30 χρόνια και, όπως αναφέρουν άνθρωποι κοντά στην οικογένεια Χαρδούβελη, θεώρησε ότι η ανέλιξη του συζύγου της σε αυτή τη θέση είναι η επιβράβευση έπειτα από μια μακρά πορεία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, που ξεκίνησε από την εποχή των σπουδών του στο Χάρβαρντ, οπότε εργαζόταν στην κουζίνα και αργότερα στην ασφάλεια του διάσημου πανεπιστημίου των ΗΠΑ για να καλύπτει τα έξοδα των διδάκτρων.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, όταν ο κ. Χαρδούβελης πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για το διδακτορικό του στα Οικονομικά και η αρμενικής καταγωγής μετέπειτα σύζυγός του σπούδαζε χημικός μηχανικός και εν συνεχεία Οικκονομικά.

Η σχέση του με τους κατοίκους της Κυνουρίας

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για την είσοδο του Γκίκα Χαρδούβελη στην κυβέρνηση βρήκε τον ίδιο στα Πούλιθρα Κυνουρίας, όπου είχε πάει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Εκεί ταξιδεύει με τη σύζυγό του τακτικά για να ξεκουραστούν, αλλά και για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους που μένουν μόνιμα στο Λεωνίδιο. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα την ανακαίνιση του πατρικού του σπιτιού στην περιοχή. «Είναι δύο πολύ σεμνοί και προσιτοί άνθρωποι, αγαπητοί στην περιοχή, όπως επίσης τα παιδιά τους, που έρχονται κυρίως εορταστικές περιόδους», αναφέρουν κάτοικοι της Κυνουρίας που γνωρίζουν καλά την οικογένεια του νέου «τσάρου» της Οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο πρωτότοκος γιος τους, Αγγελος, είναι σήμερα τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο δεύτερος, Αλέξανδρος, πρωτοετής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και οι δύο δείχνουν να θέλουν να ακολουθήσουν κατά... πόδας τους γονείς τους στα επαγγελματικά τους.

Από την JP Morgan στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Απόφοιτη του αυστηρού καθολικού σχολείου «Επίσκοπος Grimes», στις Ανατολικές Συρακούσες της Νέας Υόρκης, η δεσποινίς Μπετζιάν ενθουσιάστηκε από τον μετρημένο και σεμνό Ελληνα και από τότε έγιναν αχώριστοι, οργανώνοντας την κοινή ζωή τους επί αμερικανικού εδάφους. Ο μεν κ. Χαρδούβελης έγινε δεκτός ως αναπληρωτής καθηγητής στο Barnard College του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου εργάστηκε από το 1983 (εκεί γνώρισε και τον Λουκά Παπαδήμο), και στη συνέχεια ανέλαβε χρέη τακτικού καθηγητή στο Rutgers University της Νέας Υερσέης, από το 1989 μέχρι το 1993. Η σύζυγός του, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Columbia Business School, κέρδισε τη ζηλευτή θέση της αντιπροέδρου της JΡ Morgan - Chemical Bank, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια, μέχρι το 1994. Τότε, όμως, είναι που μαζί με τον κ. Χαρδούβελη, με τον οποίο είχαν στο μεταξύ παντρευτεί και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με τον ανερχόμενο πανεπιστημιακό να αναλαμβάνει στην κυβέρνηση Σημίτη αναπληρωτής του Λουκά Παπαδήμου στην EMI, τον προάγγελο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η εγκατάσταση στην Αθήνα μπορεί να δυσκόλεψε αρχικά την κυρία Χαρδούβελη, ωστόσο ύστερα από μια μακρά περίοδο αποχής και έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον ισχυρό αμερικανικό χρηματοοικονομικό οίκο, επέστρεψε δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, αναλαμβάνοντας για δεκατρία χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2013, τη θέση της γενικής διευθύντριας των Inchcape Ασφαλίσεων, Eurolease, British Providence και Incredit της Toyota Hellas, εκτελώντας παράλληλα χρέη διευθύντριας Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής, συνεργαζόμενη με τον πρόεδρο και CEO της εταιρείας, Τάκη Αθανασόπουλο, συνάδελφο καθηγητή του κ. Χαρδούβελη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και συντοπίτη του από την Αρκαδία.

Από τον περασμένο Ιανουάριο η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την εκπόνηση αρκετών μελετών για έργα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και για ορισμένες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Ωστόσο, αποχώρησε τον Μάρτιο, πολύ πριν ο κ. Χαρδούβελης ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, αποφεύγοντας έτσι τα αρνητικά σχόλια περί ασυμβίβαστου μεταξύ των δραστηριοτήτων της ίδιας και του συζύγου της.


Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η έμπειρη οικονομολόγος φαίνεται να έχει αφοσιωθεί στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, δραστηριότητα που για αρκετούς αποτελεί τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Συγκεκριμένα, εργάζεται ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία «Γαία». Πρόκειται για μια εταιρεία προώθησης ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, που ιδρύθηκε το 1995 από τον Αρη Κεφαλογιάννη, εξάδελφο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Σήμερα, το 82% των πωλήσεων της εταιρείας, η οποία παράγει πλέον τα δικά της βιολογικά προϊόντα, πραγματοποιείται στο εξωτερικό, συγκεκριμένα σε συνολικά 16 χώρες του κόσμου.

Πηγή: Παραπολιτικά