Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Το κρίσιμο πολιτικά εξάμηνο για την κυβέρνηση


Η εξάντληση της τετραετίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να τον υπενθυμίζει.


Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό η νέα κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο, για την ίδια, εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Σαμαράς θέτει ως στόχο της κυβέρνησής του να φέρει σε πέρας και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.


Οι δύο παραπάνω στόχοι από πολλούς εντός της κυβέρνησης θεωρούνται κομβικοί για τον αν μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία της. Κι αυτό διότι συμπίπτουν χρονικά αφού ναι μεν η διαπραγμάτευση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει περί τον Νοέμβριο, ακριβώς όμως επειδή συνδέεται με κρίσιμα θέματα όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της χώρας είναι εξαιρετικά πιθανό να τραβήξει σε μάκρος οδηγώντας την κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο του 2015 σε ένα κομβικό δίλημμα: να επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό με την πλειοψηφία και ενδεχομένως τις συμμαχίες που θα διαθέτει εκείνη την περίοδο ή να επιλέξει την προσφυγή στην εθνική κάλπη με στόχο την τελική ρύθμιση του χρέους καταλογίζοντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικά παιχνίδια» με την εκλογή ΠτΔ;

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε πως καθοριστική συμμαχία για την τελική απόφαση θα παίξει η φθορά της νέας κυβέρνησης και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

Για μεν το πρώτο, υπενθυμίζουν ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει μια σειρά από μνημονιακές αποφάσεις-δεσμεύσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε συνέδριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς δύναμης.


Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο εξάμηνο είναι ίσως η πιο κρίσιμη πολιτικά περίοδος των τελευταίων ετών, όπως παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, από την εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί όχι μόνο η τελική έξοδος της χώρας από τη λιτότητα, την ύφεση και τα μνημόνια, αλλά και το πολιτικό προσωπικό με το οποίο θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια.