Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η αγορά ζητεί (πολιτικές) λύσεις

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ισχυρό είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η αποκαλούμενη «οικονομική κρίση» στην αγορά των οδικών μεταφορών και των Logistics. Κι είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει η γκρίνια για την πορεία της εθνικής οικονομίας, τις πιέσεις για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» για τις οδικές μεταφορές από το εξωτερικό και όσα άλλα καταγράφουμε τους τελευταίους μήνες.

Η κατάρρευση μιας από τις υποτιθέμενα μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της οποίας χρησιμοποιούσε ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του και θέλησε να παραστήσει τον Μέρντοχ της Πελοποννήσου, ήταν η απαρχή της πραγματικής κρίσης που βιώνει η αγορά. Δεν μιλάμε για τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί σε επιταγές χωρίς αντίκρυσμα ή σε απαιτήσεις από τις τράπεζες.

Μιλάμε για χρήματα που χάνονται και από την πραγματική οικονομία από την απώλεια θέσεων εργασίας, ανεκπλήρωτες επενδύσεις, εκκρεμείς υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ανοίγματα προς συνεργάτες και άλλες επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2010 μία από τις πιο αξιόλογες επιχειρήσεις Third Party Logistics που βρισκόταν κοντά στη Μαγούλα ανέστειλε τη λειτουργία της ενώ δύο μεγάλες μεταφορικές εταιρείες λέγεται ότι έχουν καταθέσει αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Δεν αρκεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία για να αποδείξει μια κυβέρνηση ή ένας υπουργός την ύπαρξή του και τη χρησιμότητά του. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της αγοράς και να απαντήσει στα διλήμματα των επιχειρηματιών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση των μεταφορέων και όσων έχουν επενδύσει στα Logistics και βλέπουν τις περιουσίες τους να απειλούνται.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στο αξίωμα ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Ελπίζουμε ότι σ’ αυτήν την κυβέρνηση υπάρχουν πολιτικοί που έχουν την ικανότητα να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Περισσότερα άρθρα:
http://paliakokkinia.blogspot.com/2011/01/blog-post_6070.html / Τι θέλει να πει ο ποιητής Πάγκαλος / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html / Κρίση αντίληψης και συγκάλυψης / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/11/blog-post_3944.html / Κι όμως, δεν είναι οικονομική κρίση / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου. 
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html / Το στοίχημα - Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.
http://paliakokkinia.blogspot.com/2010/10/blog-post_1844.html - Ένας μικρός Μήτσος στον ΟΣΕ / Άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου.