Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Blogs δημοσιογράφων και πόθων...

Αγαπημένη η Παλιά Κοκκινιά!
Μια ιδιαιτέρως τιμητική αναφορά στο ιστολόγιο «907 – Παλιά Κοκκινιά» επεφύλαξε η συνάδελφος κ. Θεοδοσία Κοντζόγλου στη στήλη «Ωστρική σκόνη» του μηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Ως3». Επισημαίνει ότι στο ιστολόγιο οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν πρωτογενές ρεπορτάζ που αφορά σε θέματα Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Πειραιά και φυσικά της Παλιάς Κοκκινιάς.

Η προσπάθεια του ιστολογίου «907 - Παλιά Κοκκινιά» για ενημέρωση και έκφραση γνώμης πέρα από τα τετριμμένα ή από εκδοτικές κατευθύνσεις θα συνεχιστεί.

Παραμένουμε πιστοί στην αρχή του φιλέλληλα Ελβετού εκδότη των «Ελληνικών Χρονικών» Ιωάννου – Ιακώβου Μάγιερ ότι «η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης».

Η κ. Θεοδοσία Κοντζόγλου γράφει επί λέξει στο «Ως3»:

Κείμενο: Θεοδοσία Κοντζόγλου

Χιλιάδες είναι οι προσωπικές ιστοσελίδες των Ελλήνων επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Πρόκειται για blogs όπου ο κάθε δημοσιογράφος εκφράζεται με τη μέγιστη ελευθερία, αυτή που συνήθως δεν του επιτρέπουν τα εκδοτικά συμφέροντα να καταθέσει στους αναγνώστες, τους ακροατές ή τους τηλεθεατές του.

Άλλοι πάλι, βρίσκουν τον χώρο του προσωπικού ημερολογίου, ως τον ιδανικότερο για να καταθέσουν τον μύχιο πόθο τους που συχνά συνδέεται με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε πέντε από τα ελληνικά δημοσιογραφικά blogs.

Θραψανιώτης: http://www.thrapsaniotis.gr/

Ίσως το πιο συναισθηματικό και ευαίσθητο blog που έχω εντοπίσει στον ιντερνετικό χώρο είναι αυτό του δημοσιογράφου Νίκου Θεοδωράκη.

Φέρει τον τίτλο «Ο Θραψανιώτης» καθώς ο δημοσιογράφος- διαχειριστής του, τιμά έτσι τον τόπο της καταγωγής του, το χωριό Θράψανο.

Στο γλυκύτατο αυτό blog ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης παραθέτει και μια σειρά από αξιόλογα άλλα site και blogs αλλά και διάφορους χρηστικούς ιστότοπους όπως είναι π.χ. τα Χρηστικά Sites: Απεργίες, Και... για τις δύσκολες ώρες, Θέματα, Παιδείας στον Τύπο, Εκπαιδευτικά θέματα, e-Paideia, Η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Ξέρετε τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης; Μάθετε εδώ., Τι γίνεται, πότε και πού, Ότι ζητάτε από το Σινεμά, Πώς να πάτε πού, Βρες αυτό που θες, Πάμε Θέατρο;, Η κίνηση στους δρόμους, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα.


Με ειδήσεις, σχόλια και απόψεις. Με πολιτικό ρεπορτάζ αλλά και περιβαλλοντικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, με οικονομικά και κοινωνικά θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Bloger είναι ο επίσης δημοσιογράφος Φίλιππος Ζάχαρης με Ζώδιο στο Σκορπιό. Μιλώντας για τον εαυτό του, γράφει στη σελίδα του: «Πάντα και παντού θα υπάρχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για πρόσωπα ή γεγονότα που τίθενται στο περιθώριο. Εκτός και αν κλείσουν μια για πάντα τα μυστικά περάσματα και χαθεί ο δρόμος για την επιστροφή στο ηρωικό ξεκίνημα».

Τα ενδιαφέροντα του: Φιλοσοφία, πολιτική, κοινωνιολογία καθώς και ότι σχετίζεται με την εκμάθηση γλωσσών που υπηρετεί την επικοινωνία. Δεν είναι φαν του κινηματογράφου όμως αγαπά τη μουσική: Electronic music / Ambient - Techno - lounge.

Τα αγαπημένα του βιβλία: Καστοριάδης «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», Μπούκτσιν, Αντόρνο, Κάφκα, Σοπενάουερ, Μπόρχερτ, Πόε, Ρίλκε, Στίνας, Όργουελ, Γκαίτε.

Από το κείμενό του: "Η παράταση των βασάνων": http://e-hografos.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html διαβάζουμε:

«...Γιατί αυτό μας απέμεινε, να κουνάμε το μαντήλι στους τοκογλύφους και εκείνοι μετά χαράς να μας προφέρουν χρόνο για αποπληρωμή των δανεικών με το αζημίωτο. Γιατί εκεί έχουμε φτάσει, να βουλιάζει το καράβι και οι επιζώντες να δηλώνουν στους οικείους των απολεσθέντων πως ο καπετάνιος έκανε τα πάντα αλλά η εταιρεία με τις ασφυκτικές πιέσεις της, οδήγησε το καράβι στον υγρό τάφο. Και στην περίπτωσή μας, ο καπετάνιος συνήθως διασώζεται».

907 - Παλιά Κοκκινιά:

Εδώ διαβάζουμε πρωτογενές ρεπορτάζ που αφορά σε θέματα Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Πειραιά και φυσικά και Παλιάς Κοκκινιάς (Νίκαια-Πειραιά).

Στην ταυτότητα του ιστολογίου διαβάζουμε: «Κατάθεση ψυχής για τη Βάρη ή Παλιά Κοκκινιά ή Κοκκινάδα. Τη γειτονιά των Μινύων, των Λέλεγων και των Ιώνων αγροτών της αρχαιότητας. Το πλούσιο λιβάδι των ελληνιστικών χρόνων. Την πεδιάδα με τις παπαρούνες, τις λεύκες και τα πεύκα των βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων. Την παλιότερη αγροτοκτηνοτροφική γειτονιά του Πειραιά τον 18ο αιώνα. Το προάστιο με τους εφοπλιστές της ξηράς (αυτοκινητιστών - λεωφορειούχων) των προηγούμενων δεκαετιών. Παλιά Κοκκινιά: Το μέρος που εγκατέλειψαν οι παραδοσιακές οικογένειές του, υποβάθμισαν οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες. Αυτήν που αγαπάμε γιατί κρύβει ιστορία, πολιτισμό, εργατιά, φτώχεια, αρχοντιά ψυχής και αξιοπρέπεια».

Blogger είναι ο μαχητικός δημοσιογράφος Χάρης Λαζαρόπουλος

Στο θέμα: «Στα πόδια μας, ο αρχαίος Πειραιάς» ο Χάρης Λαζαρόπουλος μεταξύ άλλων γράφει: «Αρχαιότητες της Πρωτογεωμετρικής έως την ύστερη Γεωμετρική περίοδο έχουν εντοπισθεί από τις πρόσφατες ανασκαφές της Εφορείας στην Παλιά Κοκκινιά κατά μήκος της οδού Κεχαγιά, δίπλα στο 10ο και το 11ο Λύκειο Πειραιά. Εκεί βρισκόταν το παλιό νοσοκομείο «Σαπόρτα» το οποίο κατεδαφίστηκε κακήν κακώς για να δώσει τη θέση του σε ένα τερατούργημα δήθεν «πολυτελών» διαμερισμάτων, στα θεμέλια των οποίων υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου οικισμού. Μέρος του οικισμού διασώθηκε την τελευταία στιγμή, ύστερα από παρεμβάσεις ενεργών πολιτών της Παλιάς Κοκκινιάς...».


Και φυσικά επιτρέψτε μου να σας συστήσω και το blog της υπογράφουσας: nextok.blogspot.com με θέματα - κυρίως πρωτογενές υλικό - από το ναυτιλιακό ρεπορτάζ, θέματα Κύπρου, (η ιδιαίτερη πατρίδα μου), αλλά και αντιρατσιστικά και θέματα που αφορούν τον Τρίτο Κόσμο, τους Παλαιστίνιους, το Περιβάλλον και τα Παιδιά.

Επίσης στο nextok (σε ελεύθερη μετάφραση: «Πάμε γι' άλλα»), υπάρχουν συχνά και επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις από τον Κυπριακό και τον Ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων που προκύπτουν από την προσωπική ανάγνωση και κριτική.

Από το nextok, σας προτείνουμε να διαβάσετε: «Ελένη Φωκά - Η Κύπρος απαξιώνει την ηρωίδα δασκάλα των κατεχομένων»: http://nextok.blogspot.com/2010/08/blog-post_7055.html
Και:
«Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς του Θοδωρή Παπαθεοδώρου διδάσκουν...» : http://nextok.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html

Blogs μη δημοσιογράφων θα σας γνωρίσω στο επόμενό μας ραντεβού. Ως τότε εύχομαι η κάθε σας μέρα να είναι ομορφότερη από κάθε προηγούμενη...

Δείτε το δημοσίευμα στη διεύθυνση: http://www.os3.gr/gr_issue_cont_ostriki_skoni.htm