Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» χωρίς Σαμαρά (!)

Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα



Το ενδεχόμενο μιας ευρείας ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ταυτόχρονη αλλαγή πρωθυπουργού.
Στελέχη από όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει με καθαρή διαφορά, τίποτα δεν θα είναι ίδιο και πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Μπορεί να μην αλλάζει η σύνθεση της Βουλής και η κυβέρνηση να διατηρεί τη δεδηλωμένη, ωστόσο στην πράξη θα υπάρχει δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση.

Στα σενάρια που θα εξεταστούν και προκειμένου να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση θα είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων πέραν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει πιθανότατα αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας, δηλαδή αντικατάσταση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με ταυτόχρονη αποχώρηση του Β. Βενιζέλου από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου είναι ενήμεροι για σενάριο που εξετάζεται σε ορισμένα «γραφεία» και από διάφορα «κέντρα» και διαμηνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ότι στόχος τους παραμένει η συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα καταργήσει τα Μνημόνια και τις πολιτικές του και θ’ αλλάξει την πορεία της χώρας.

Αντίθετα, θετικός κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα ήταν ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος πάντως μετά τις ευρωεκλογές θα είναι αποδυναμωμένος λόγω της χαμηλής επίδοσης που θα έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΔΗΜΑΡ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η στάση του σε περίπτωση που οι δύο αρχηγοί δεν μετέχουν στην κυβέρνηση.

Επιπλέον διαχώρισε τον κ. Βενιζέλο από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Για την ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας αμέσως μετά τις εκλογές μίλησε ο Π. Καμμένος, αλλά δεν είναι σαφές ποια και πόσα κόμματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μορφής ή σκοπού κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, ήσαν αρκετοί εκείνοι που συμπέραναν ότι υπό προϋποθέσεις ο κ. Καμμένος θα δεχόταν να συμμετάσχει. Ιδίως δε αν αποχωρούσε ο κ. Σαμαράς και τη θέση του καταλάμβανε άλλο στέλεχος ή πρόσωπο εκτός πολιτικής.

Μαζί με το σενάριο για αλλαγή πρωθυπουργού ξεκίνησε και η ανακύκλωση των ονομάτων των... πιθανών διαδόχων του κ. Σαμαρά. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται -ποιος άλλος;- ο Δ. Αβραμόπουλος. Ο οποίος προφανώς θα αποδεχθεί τη... μεγάλη τιμή, αφού άλλωστε ετοιμάζεται για μια τέτοια εξέλιξη εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Το Παρόν