Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Θα υπάρχει κι ο Μπουτάρης είπε ο παλιάτσος στο ληστή…

Ο ανεπαρκής και ανύπαρκτος από τις σοβαρές υποθέσεις Μπουτάρης,
αλλά και η έκπληξη που συνιστά η πυγμή και ο δυναμισμός του Ψινάκη


Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Τα έργα και οι ημέρες του Γιάννη Μπουτάρη στο θώκο του δημάρχου Θεσσαλονίκης θυμίζουν τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου στο τραγούδι «Παλιάτσος κι ο ληστής».

Οι γραφικότητες που έχει κάνει ο περί ου, ο λόγος είναι πολλές. Από την εποχή που υποδέχθηκε με κόκκινες αγιοβασιλιάτικες κάλτσες εκείνον που έδωσε ραντεβού στις κάλτσες, μια μαύρη Κυριακή του 2009, έως τότε που ντύθηκε Μπάτμαν για να πάει σε ένα πάρτυ έχει περάσει καιρός. Σε κάποια στιγμή μάλιστα έβαλε και ξανθιά περούκα για να κάνει τον “Emo”.


Τώρα ο δήμαρχος δέχθηκε να υποδυθεί τον ήρωα των ιαπωνικών κόμικ “One piece”, έβαλε μια πορτοκαλί περούκα κι έκανε καραγκιοζιλίκια που ήθελε να τα επικοινωνήσει μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Όντως τέτοιες ανοησίες μόνο “One piece” μπορεί να τις κάνει.

Γλαφυρά και γραφικά

Βρέθηκε κι ένας έξυπνος που έγραψε το εξής ευφάνταστο σχόλιο: «Δήμαρχε Ψινάκη, μπροστά του δεν πιάνεις μία». Το ποιος πιάνει «μία» ή «τρία» δεν θα το σχολιάσουμε τώρα. Το ποιος δεν είναι σοβαρός όμως φαίνεται από μακρυά.

Μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Μπουτάρης εξελέγη για δεύτερη φορά, αρκεί για να απογοητεύσει και τον πιο καλοπροαίρετο. Η αποκαλούμενη «συμπρωτεύουσα» είναι βρώμικη, εγκαταλελειμμένη, πιο επαρχιώτικη από ποτέ. Η αλλοτινή μητρόπολη των Βαλκανίων μοιάζει περισσότερο με βαλκανική πολίχνη παρά με το πρότυπο ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο πλακατζής δήμαρχος γουστάρει να χαϊδεύει αυτιά και να τα πίνει με τις παρέες του αλλά έργο δεν γίνεται.

Τα συμφέροντα που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ΟΑΣΘ είναι γνωστά και δεν θα τα αναλύσουμε εδώ. Ποια είναι η θέση του δήμου, δεν γνωρίζουμε. Η αχλή μυστηρίου σχετικά με το Μετρό δεν έχει διαλυθεί παρότι ο δήμαρχος υποτίθεται πως ήθελε την παράδοση του έργου όσο πιο σύντομα θα ήταν εφικτό.

Πολιτική ανυπαρξία

Παρέμβαση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης δεν έχει κάνει ο δήμος ή έστω δεν την έχει επικοινωνήσει. Θέσεις και απόψεις σχετικά με τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στην καρδιά των Logistics, στη Σίνδο όπου εργάζονται πολλοί Θεσσαλονικείς, δεν ακούσαμε. Δεν αναφέρουμε καν τη μεγάλη εκκρεμότητα για το Εμπορευματικό Κέντρο που πρέπει να συγκροτήσουν ο ΟΛΘ με τον ΟΣΕ.

Πού είναι ο χαρισματικός κύριος Μπουτάρης στα σοβαρά θέματα; Στα μπαράκια της Προξένου Κορομηλά με αυτούς που αναπαραγάγουν τη λογική του «χαλαρά» με τη φραπεδιά ή τα ξύδια; Τέτοια πολιτικά «ταλέντα» εμπιστεύονται ορισμένοι και τους αποθεώνουν;

Εδώ κολλάει η στροφή από το τραγούδι του Σαββόπουλου:

«Τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά,

ήταν τα λόγια του ληστή

Έχουν περάσει όλα αυτά

πάει καιρός πολύς»…

Η έκπληξη Ψινάκη

Αντιθέτως με τον Μπουτάρη πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον δήμαρχο Μαραθώνος κ. Ηλία Ψινάκη πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και πυγμή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έδειξε πως παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά και δεν χαρίζεται σε χαβαλέδες και λαμόγια.