Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αβραμόπουλος: Εθνικό σύμφωνο για τη νέα Ελλάδα!


Θεμελιώνοντας μια καινούργια συνταγματική,
θεσμική και πολιτική αρχιτεκτονική


Του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Οι όγδοες ευρωεκλογές διεξάγονται κάτω από συνθήκες κρίσης που άλλαξαν για τους λαούς και τους πολίτες την αντίληψη και το νόημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 
Τρία είναι τα ζητήματα, καθαρά ευρωπαϊκά, που ζητούν άμεση απάντηση: 
Πρώτον, πόσο μπορεί να αντέξει στην κρίση το κοινό μας νόμισμα, χωρίς πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση; 
Δεύτερον, πώς μπορεί να αντέξει μια οικονομική ένωση χωρίς πολιτική ένωση; 
Τρίτον, πώς μπορεί να υπάρξει πολιτική ένωση χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας;

Υπάρχουν σοβαρές φωνές στην Ευρώπη σήμερα, που προτείνουν η ευρωζώνη να κάνει βήματα προς τα εμπρός: που ζητούν τη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης. Ξεχωριστές διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, η ένωση για το ευρώ να γίνει η ατμομηχανή που θα τραβήξει την Ευρώπη μπροστά.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ενεργή, με λόγο και άποψη για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το κριτήριο λοιπόν της ψήφου μας πρέπει να είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας από ευρωβουλευτές που θα μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στο μέλλον της Ευρώπης, με τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους, να στηρίξουν με επιχειρήματα και σχέδιο την ταχύτερη απεμπλοκή της Ελλάδος από το Μνημόνιο.

Ποιοι υποψήφιοι ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια; Άτομα με ευρωπαϊκό, κυρίως, προσανατολισμό, που, όπως όλοι μας, είναι φυσικό να μη θέλουν οι σημερινές καταστάσεις να συνεχιστούν στο μέλλον. Να μη χάσουμε το πλεονέκτημα των προσπαθειών των τελευταίων δύο ετών που ανέτρεψαν την αρνητική πορεία της χώρας, αλλάζοντας την εικόνα της στον κόσμο.

Να κοιτάμε μόνο μπροστά: Τις «διμερείς» μας σχέσεις με την Ένωση μέσα από το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης στο σύνολό της. Το αύριο των ευρωπαίων πολιτών, που είναι και δική μας υπόθεση, διότι είμαστε πλέον, ως χώρα και ως έθνος, αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης αυτής. Και η Νέα Δημοκρατία είναι η κατεξοχήν ιστορικά και θεσμικά παράταξη που είναι αμιγώς ευρωπαϊκή.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της χώρας, τα συνόψισε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου: σταθερότητα, ανάπτυξη, ρευστότητα. Η Ελλάδα έχει πλούτο και, υπό όρους πολιτικής σταθερότητας και σκληρής δουλειάς, μπορεί να ανακτήσει στο μέλλον ό,τι έχασε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι χειροπιαστά. Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική ξεκινάει με βάρος στους ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ενέργεια και περιβάλλον, έρευνα και τεχνολογία, φαρμακευτική βιομηχανία, ναυτιλία. Έτσι θα μειωθούν η ανεργία, η φορολογία, το υψηλό κόστος, εξασφαλίζοντας ρευστότητα, με παράλληλη προώθηση των υγιών μεταρρυθμίσεων.

Είναι φανερό ότι την Κυριακή οι Έλληνες πολίτες ρίχνουν διπλή ψήφο. Για ποιοτικότερη Ευρώπη και για έξοδο της χώρας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ψηφίζουμε για μια αξιόπιστη Ευρώπη. Πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ενωμένη. Αλληλέγγυα προς τα κράτη και τους λαούς. Με εναρμόνιση των εθνικών οικονομιών προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Ευρώπη ισχυρή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με κοινή εξωτερική πολιτική, πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, ανοίγουμε τον δρόμο που οδηγεί στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία, μέσα από τις ριζοσπαστικές προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις οποίες η ΝΔ επιταχύνει τις εξελίξεις, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση την κυβερνητική σταθερότητα. Έτσι, θα διασφαλίσουμε την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Αβραμόπουλος: Παραμένει η ΝΔ αταλάντευτη στον δρόμο που
χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η κυβερνητική σταθερότητα είναι υπόθεση που αφορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ούτε να λοξοδρομήσει από τον ευρωπαϊκό δρόμο που χάραξε η πολιτική οξυδέρκεια και το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και που με τόσο κόπο εμπεδώθηκε. 

Ο ρόλος και το εθνικό καθήκον της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, είναι να αναλάβει την πρωτοβουλία να θέσει το περίγραμμα και τους στόχους για ένα εθνικό σύμφωνο για τη νέα Ελλάδα, για το μέλλον της χώρας, ούτως ώστε να τεθούν ισχυρά και ανθεκτικά στον χρόνο θεμέλια για τη νέα συνταγματική, θεσμική και πολιτική αρχιτεκτονική που απαιτούν οι καιροί. Ένα πρότυπο με καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Από τον βαθμό εθνικής συνεννόησης θα κριθεί συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, που αυτούς τους καιρούς καλείται να επιδείξει ωριμότητα, σύνεση και εθνική ευθύνη, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος του.

Διαβάστε ακόμα: 

Παρέμβαση Σαμαρά: «Δεν θα επιστρέψουμε στο τέλμα!»

Σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» χωρίς Σαμαρά (!)

Συνταγματική αναθεώρηση και κατοχύρωση εθνικής ταυτότητας