Τις τελευταίες μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης του Κάρολου Παπούλια από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα έχει ξαναρχίσει και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον στενοί συνεργάτες του Προέδρου σε συζητήσεις και μάλιστα όχι ιδιαίτερα κλειστές ασχολούνται, κατόπιν επιθυμίας του προϊσταμένου τους, με τις συνταγματικές προβλέψεις σε σχέση με τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί ώστε ο κ. Παπούλιας να αποχωρήσει προτού ολοκληρώσει τη θητεία του, με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις στο εύθραυστο πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Παπούλιας, που διανύει τον δέκατο χρόνο στην Ηρώδου Αττικού και είναι ήδη 85 ετών, έπειτα από ένα διάστημα αρκετών ταξιδιών στο εξωτερικό αλλά και επαφών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, εξαιτίας και της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες εκφράζει την επιθυμία να ξεκουραστεί, απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του.
Ο κ. Παπούλιας, που διανύει τον δέκατο χρόνο στην Ηρώδου Αττικού και είναι ήδη 85 ετών, έπειτα από ένα διάστημα αρκετών ταξιδιών στο εξωτερικό αλλά και επαφών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, εξαιτίας και της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες εκφράζει την επιθυμία να ξεκουραστεί, απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του.
Δεν θέλει σε καμία περίπτωση, όμως, η αποχώρησή του αυτή να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπως η σημερινή. Οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι (ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης Κ. Γεωργίου, ο διευθυντής του γραφείου του πρέσβης Κ. Μπίτσιος και ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Κ. Μηχιώτης) αυτό το διάστημα ασχολούνται με το θέμα και μάλιστα με την προοπτική αποχώρησης του κ. Παπούλια μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας, στα τέλη Ιουνίου, περίπου ένα εξάμηνο πριν από την τυπική ολοκλήρωση της θητείας του.
Άλλωστε, το άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του (δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου 2015, αφού είχε επανεκλεγεί στις 3 Φεβρουαρίου 2010). Αυτό το τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα η εκλογή να γίνει οποιοδήποτε διάστημα νωρίτερα και, φυσικά, καλύπτει πλήρως την ενδεχόμενη επιθυμία Παπούλια για αποχώρηση περί τα μέσα του καλοκαιριού.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είχαν γράψει πριν από μήνες τα «Παραπολιτικά», δεν είναι άσχετη και με την πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να επιφέρει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ενδεχόμενη εκλογή νέου Προέδρου δίνει τη δυνατότητα σε αυτήν τη Βουλή να ολοκληρώσει τη θητεία της κανονικά τον Ιούνιο του 2016.
Άλλωστε, η σκέψη της πρόωρης αποχώρησης από την Ηρώδου Αττικού υπάρχει στο μυαλό του κ. Παπούλια και την έχει μοιραστεί με συνεργάτες του καιρό τώρα. Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει στην υλοποίησή της, η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει τον διάδοχο του με 3 διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες, στις οποίες απαιτούνται 200, 200 και 180 ψήφοι. Φυσικά, αν συγκεντρωθούν 200 στην πρώτη, δεν χρειάζονται οι επόμενες.
Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν καταστεί δυνατόν να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, ώστε να προκύψει Πρόεδρος από την επόμενη Βουλή. Και όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει οποτεδήποτε στο αμέσως επόμενο διάστημα και να αποτελέσει αντίβαρο στις εξελίξεις που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι οι συσχετισμοί στη σημερινή Βουλή είναι Ν.Δ.125, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 27, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16, ΑΝ.ΕΛ. 15, ΔΗΜ.ΑΡ. 14, ΚΚΕ 12, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 20. Με λίγα λόγια, ένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και 14 από τους 20 ανεξάρτητους βουλευτές δύναται να εκλεγεί διάδοχος του κ. Παπούλια από την παρούσα σύνθεση της Βουλής, η οποία έτσι θα εξασφαλίσει άλλα δύο χρόνια «ζωής».
ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά
ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά