Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Φόβος επιδημίας από τα σκουπίδια

Κείμενο: Χ.Κ. Λαζαρόπουλος
Φωτογραφίες: Μάρω Στρατή
Το φάσμα γενικευμένης επιδημίας απειλεί τους κατοίκους του Πειραιά εξ αιτίας της πρωτοφανούς συγκέντρωσης σκουπιδιών από την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στους δήμους. Σύμφωνα με τους ειδικούς η παρατεινόμενη παραμονή των σκουπιδιών σε σημεία συγκέντρωσης απειλεί την ανθρώπινη υγεία, παρότι η Νομαρχία Πειραιώς ανακοίνωσε πριν από λίγο πως προτίθεται να ψεκάσει τους όγκους των απορριμμάτων.

Η άνευ προηγουμένου ανεπάρκεια του μηχανισμού Καθαριότητας και Πρασίνου είναι πρόδηλη, λίγο πριν από την εκπνοή της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Δεν είναι τυχαίο ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο, από το καλοκαίρι του 2009 κινείται σε επίπεδα υπό του μηδενός αφού δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους πολίτες της πόλης ώστε να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.

Η πολιτική αβουλία σε συνδυασμό με καρκινικού τύπου συντεχνιακές αγκυλώσεις στη λειτουργία του μηχανισμού και την υποβάθμιση της πόλης οδηγούν στο χάος. Σύμφωνα με άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γ.Κ. Τούντα, η εργατική μετανάστευση, η ανεργία, ή η περιθωριοποίηση τμημάτων του αστικού πληθυσμού σε σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπως ο Πειραιάς διαμορφώνουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έχουν αναζωπυρωθεί λοιμώδη νοσήματα όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα, οι ιώσεις, κ.ά.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος επιδημιών όπως η γαστρεντερίτιδα, επειδή το μικρόβιο που την προκαλεί μπορεί να μεταδοθεί με μύγες, ζωύφια κλπ. που εντοπίζεται στα βουνά των σκουπιδιών που έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά του Πειραιά. Επίσης, άμεσος είναι ο κίνδυνος της πλημμύρας στην πόλη αφού τα φρεάτια δεν καθαρίστηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή (παρότι αυτό συνέβαινε κάθε χρονιά πριν).

Με αφορμή την οικτρή κατάσταση που έχει προκληθεί στην πόλη με την ευθύνη τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των εργαζομένων, ήδη έχει αρχίσει προσπάθεια στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, εκστρατεία για τη μη καταβολή δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών προς τον Δήμο Πειραιά στους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων. Παρόμοια εκστρατεία έχει γίνει με την πληρωμή των διοδίων σε εθνικές οδούς – καραμανιόλες όπως η Αθηνών – Πατρών.

Κι ας μην σπεύσουν ορισμένοι να κατηγορήσουν τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Παναγιώτη Φασούλα προσωπικώς. Δεν μπορεί να γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος ένας άνθρωπος επειδή δεκάδες άλλοι είναι ανίκανοι και αναποτελεσματικοί. Το πρόβλημα στον Δήμο Πειραιά είναι δομικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο νέος δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος πρέπει να αναλάβει τα ηνία του δήμου με συγκεκριμένη ατζέντα παρεμβάσεων και τομών στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάθεση σε οίκο συμβούλων να επαναξιολογηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, να τεθούν ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο διάρκειας 20 μηνών για την επανίδρυση του Δήμου Πειραιά.

Αν όμως αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για ορισμένους αργόσχολους πέριξ της πλατείας Κοραή, τότε το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Θα είμαστε εδώ να θίξουμε τα κακώς κείμενα και να ελπίζουμε σε μια καλύτερη γειτονιά και μια πιο ανθρώπινη πόλη με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ, δηλαδή τόσο των εκλεγμένων, όσο και των πολιτών.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ της Μάρως Στρατή με εικόνες του Πειραιά και της Παλιάς Κοκκινιάς, σήμερα. Θα μπορούσε να τιτλοφορείται ως "Επιθανάτιος ρόγχος από τη σήψη".  

Το μεγαλύτερο όργιο όλων των εποχών:
Μπροστά στη στάση "Ελληνίς" έχουν τοποθετηθεί παρανόμως δύο κάδοι από τις οκταώροφες πολυκατοικίες του οικοδομικού τετραγώνου Λεβαδείας, Σπερχειού, Κωπαΐδος και Σύμης. Επιπροσθέτως, ο "έμπορας" Κυριακούδης μετέφερε άλλους δύο κάδους από τη γωνία της Λεωφ. Θηβών με την οδό Κωπαΐδος. Προστέθηκαν άλλοι δύο κάδοι ανακύκλωσης κι έτσι ολοκληρώθηκε το "έργο τέχνης".
Προτείνουμε τη μετονομασία της στάσεως από "Ελληνίς" σε "Σκουπιδίς" προς τιμήν των διαμερισματικών και των δημοτικών συμβούλων Πειραιά που δεν έκαναν τίποτε για να αποκατασταθεί η τάξη, του επόπτη καθαριότητας, εκείνων που βγάζουν τα δρομολόγια των σκουπιδιάρικων και της δημοτικής αστυνομίας Πειραιά που έχει λοιώσει χιλιάδες τσατσάρες κι άλλα αξεσουάρ για ξύσιμο και τα συναφή.

Τα παρτέρια που φτιάχτηκαν την εποχή του μπαρμπα-Γιάννη Παπασπύρου στην Παλιά Κοκκινιά το 1982 μαρτυρούν την εγκατάλειψη και την καταστροφή, παρά τα ψεύδη κεφαλλονίτη πρώην αντιδήμαρχου ότι δήθεν τα ανακατασκεύασε (σ.σ. Να τον φωνάζουμε "Πινοκιάτο" λόγω καταγωγής).
Τώρα χρησιμεύουν ως πεδία εναπόθεσης σκουπιδιών κάθε λογής. Εδώ, η κατάσταση απέναντι από τη στάση "Λεβαδείας" των λεωφορειακών γραμμών "914" και "838", στην οδό Κορυτσάς.

Λίγο πριν από την πλατεία Βαμβακάρη στην οδό Κορυτσάς, μπροστά στο 13ο Δημοτικό Σχολείο. Η αθλιότητα βασιλεύει στους αλουμινένιους κάδους, γύρω απ' αυτούς αλλά και στους κάδους ανακύκλωσης όπου χάσκει κάθε είδους βρωμιά...
Ανταγωνιζόμαστε την Ουγκάντα ή τη Μοζαμβίκη σε επίπεδο κοινωνικής κουλτούρας; Αν και οι εν λόγω αφρικανικές χώρες είναι μακράν καλύτερες και σοβαρότερες από τη συντεχνία των ενταύθα "παραγόντων", "προυχόντων" και "δημογερόντων". 

Η εικόνα απέναντι από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στη γωνία των οδών Κορυτσάς και Πέτρας. Εκεί, υπήρχε κάποτε και το ΚΕΠ Παλιάς Κοκκινιάς, το οποίο έκλεισε αλλά το μισθωτήριο με τον Δήμο Πειραιά δεν διεκόπη. Λεφτά υπάρχουν, όπως έχει πει και μια ψυχή. Υπάρχουν ακόμα και για νέα ανακατασκευή της πλατείας Νεράιδας (που δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμα) όπως ισχυρίζονται άγουρα κουρέλια από τα πολιτικά ζαβαρακατρανέμια των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ονειρικό τοπίο της Παλιάς Κοκκινιάς στη συμβολή της οδού Κορυτσάς με τη λεωφόρο Θηβών, απέναντι από το φαρμακείο. Ο πολιτισμός επικρατεί...


Το κηπάριο στη συμβολή των οδών Γούναρη και Τσαμαδού στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από την αγορά. Παραφαρμακευτικά, αλλοιωμένα τρόφιμα, σκουπίδια, καθαρίσματα από τουαλέτες! Ανύπαρκτος ο Δήμος Πειραιά για άλλη μια φορά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.