Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αποτροπιασμός για το μακελειό

Ρεπορτάζ: Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Κλίμα οδύνης κι αποτροπιασμού επικρατεί στην περιοχή του Ρέντη λίγες ώρες μετά την εκτέλεση δύο ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας από στυγνούς δολοφόνους. Ολόκληρη η περιοχή έχει κλονιστεί από το περιστατικό και επισημαίνει για μια ακόμα φορά το οξύ πρόβλημα αστυνόμευσης, ασφάλειας και τήρησης της δημοσίας τάξεως που διαπιστώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι έρευνες κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

1. Οι ψυχροί εκτελεστές ανήκουν σε ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

2. Βρέθηκαν στην περιοχή του Ρέντη κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

3. Πιθανολογείται πως σχετίζονται με άλλη μια θρασύτατη εγκληματική πράξη, όπως ήταν η ληστεία της τράπεζας στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας, πριν από μερικές ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες εστιάστηκαν φαινομενικώς στην ευρύτερη περιοχή του Ρέντη, του Πειραιά, της Νίκαιας και του Ταύρου χθες με επίγεια και εναέρια μέσα, άνδρες της ασφάλειας έκαναν «διακριτικές έρευνες» σε αποκαλούμενα «καλά προάστεια» όπου καταφεύγουν εγκληματίες με το προφίλ των μακελάρηδων.

Ληστεία και καταδίωξη

Η τραγωδία άρχισε όταν στις 18:37’, το απόγευμα της Τρίτης, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Aμέσου Δράσεως ενημερώθηκε για τη διάπραξη ληστείας σε περίπτερο επί της λεωφόρου Δημοκρατίας 337 στο Μενίδι, από τρείς ή τέσσερις δράστες. δόθηκαν τα στοιχεία ενός γκρι τζιπ μάρκας Βόλβο, στο οποίο επιβιβάσθηκαν.

Οι έρευνες συνεχίσθηκαν
καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Λίγα λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στη λεωφόρο Κηφισσού κατευθυνόμενος στο ρεύμα προς τον Πειραιά. Ακολούθησε καταδίωξη από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και περιπολικά.

Όταν το τζιπ βρέθηκε στο ύψος της Κεντρικής Λαχαναγοράς, οι αστυνομικοί έγνεψαν στον οδηγό του να σταματήσει στα δεξιά. Αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και μπήκε ανάποδα σε παράδρομο του Κηφισού.

Μόλις οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ έστριψαν στο δρόμο που είχε ακολουθήσει το τζιπ, ο οδηγός σταμάτησε αιφνιδιαστικά. Οι επιβαίνοντες στο τζιπ κατέβηκαν κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Από τις σφαίρες των κακοποιών τραυµατίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι ο 23χρονος αστυνοµικός Ιωάννης Ευαγγελινέλλης, ο οποίος εξέπνευσε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Νικαίας λίγη ώρα αργότερα.

Τη ζωή του έχασε και ο 22χρονος αστυνοµικός Γιώργος Σκυλογιάννης, ο οποίος δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι. Οι δύο νεκροί αστυνοµικοί οδηγούσαν τις µοτοσυκλέτες και οι πρώτοι που δέχτηκαν τα πυρά των αδίστακτων δραστών.

Σοβαρά τραυµατισµένος στην κοιλιακή χώρα αλλά εκτός κινδύνου βρίσκεται ο αστυφύλακας κ. Παναγιώτης Γλίνιας, ενώ µε τραύµα στον µηρό νοσηλεύεται επίσης εκτός κινδύνου ο 23χρονος αστυνοµικός κ. Γιώργος Σπαντουδάκης. Αστυνοµικές δυνάμεις που υποστήριζαν την καταδίωξη πυροβόλησαν εναντίον των κακοποιών, αλλά παρέμεινε άγνωστο έως αργά χθες αν κατάφεραν να τραυµατίσουν κάποιον.

Το σίγουρο είναι ότι στα αλεξίσφαιρα και τα κράνη άλλων τεσσάρων αστυνοµικών που πήραν µέρος στην καταδίωξη βρέθηκαν επίσης σφηνωµένες σφαίρες ή θραύσµατα.

Το γκρι Βόλβο

Το τζιπ εντοπίσθηκε ύστερα από έρευνες και φέρει κλεμμένες πινακίδες καθώς και τα όπλα. Διαπιστώθηκε ότι οι πινακίδες του αυτοκινήτου είχαν κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου 2011 από την περιοχή της Νέας Ερυθραίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» από τη Νέα Ερυθραία, την ίδια ημέρα είχαν κλαπεί πινακίδες που χρησιµοποιήθηκαν από τους δράστες της ληστείας στο υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Η ληστεία στην οποία συµµετείχαν 4 κακοποιοί πραγµατοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και οι κακοποιοί µε την απειλή Καλάσνικοφ αφαίρεσαν 250.000 ευρώ από τα ταµεία της τράπεζας. Η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της αποτυπώµατα αυτών των ληστών, τα οποία είχαν εντοπισθεί σε άλλο αυτοκίνητο που είχαν επίσης κλέψει, αλλά ακινητοποιήθηκε κατά τη διαφυγή τους από τη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια.

Παρακολουθήστε τα ρεπορτάζ που μετέδωσε η εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1 από το σημείο της συμπλοκής στου Ρέντη και από το περίπτερο που σημειώθηκε η ληστεία, στο Μενίδι.  http://www.youtube.com/watch?v=nccGKURUjm0