Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πολιτικό θρίλερ στην Κύπρο

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Την κλιμάκωση της έντασης στα εθνικά θέματα φαίνεται πως επιχειρούν ξένα κέντρα τα οποία επωφελούνται από την αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με μήλον της έριδος την Κύπρο, τις γκρίζες ζώνες και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μετά την κλοπή του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου και την κλοπή των σημαιών από τους τάφους του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Σπύρου Κυπριανού, η δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΜΜΕ "Δίας" και του τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα" Άντη Χατζηκωστή πλέον μαρτυρά την κρισιμότητα της κατάστασης.

Για μια φορά ακόμα, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί απορίες και ερωτηματικά αφού συνεχίζεται η ανυπαρξία διπλωματικής στρατηγικής και συντονισμού μεταξύ των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο περιβόητος δίαυλος επικοινωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση. Στο δόγμα του «ενδοτικού δημοσιοσχετισμού» που χάραξε η τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας δεν έχει προβεί ακόμα στις δέουσες ενέργειες καταδίκης της δολοφονικής ενέργειας και των σκοτεινών κέντρων που την οργάνωσαν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματας «Δίας» και του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» της Κύπρου Άντης Χατζηκωστής έπεσε νεκρός με δύο σφαίρες στο στήθος στις 8.45’, το βράδυ της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου.

Χθες, ο Άντης Χατζηκωστής είχε μια γεμάτη ημέρα στο συγκρότημα Δίας, με πληθώρα επαφών με διευθυντικά στελέχη του συγκροτήματος και συνεργάτες του, τις οποίες ολοκλήρωσε γύρω στις 8.30 μ.μ. Τον τελευταίο καιρό, ο Άντης προγραμμάτιζε διάφορες επεκτάσεις στο συγκρότημα Δίας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενημερωτικής του εμβέλειας.

Αλλεπάλληλες ήταν χθες οι συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη του Δία, που είχαν στόχο την αναδιάρθρωση και επέκταση των συντακτικών ομάδων, με κύριο εργαλείο το Sigma Live, ώστε να μπορούν τα ΜΜΕ του συγκροτήματος να προσφέρουν συνεχή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση στον κυπριακό λαό.

Ο Άντης Χατζηκωστής αναχώρησε από το γραφείο του γύρω στις 8.30'. Στάθμευσε το όχημά του έξω από το σπίτι του, παρά την αμερικανική Πρεσβεία, και προτού προλάβει να κλείσει την πόρτα, ο δολοφόνος, που έφερε κράνος, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε δύο φορές εξ επαφής στο στήθος, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Καθώς κατέβαινε από το αυτοκίνητο, ο Άντης μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με τη θεία του Άννα, η οποία διαμένει στην Πάφο.

Τους πυροβολισμούς άκουσε η σύζυγός του Έφη Παπαϊωάννου, η οποία βρισκόταν εντός της οικίας της, και έντρομη βγήκε έξω στο δρόμο να δει τι συμβαίνει. Αντικρίζοντας το άψυχο σώμα του συζύγου της, τον αγκάλιασε με λυγμούς, φωνάζοντάς του να της απαντήσει. Στη σκηνή προσέτρεξαν αμέσως και αρκετοί γείτονες.

Ο δολοφόνος επιβιβάστηκε στη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο συνένοχός του, και εξαφανίστηκαν χωρίς κανείς να προλάβει να τους σταματήσει. Περίοικοι είδαν τη σκηνή και έδωσαν καταθέσεις στην Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία εντόπισε εγκαταλειμμένη τη μοτοσικλέτα, καθώς και μίνι αυτοκίνητο, στο οποίο φαίνεται ότι είχαν επιβιβαστεί μετά οι δολοφόνοι.

Αργά το βράδυ, η Αστυνομία προέβη σε προσαγωγές και ανέκρινε διάφορα πρόσωπα.

Μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, στη σκηνή του εγκλήματος μετέβησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μ. Καρογιάν, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Ν. Αναστασιάδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, ο Υπουργός Υγείας Χρ. Πατσαλίδης, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης, ο Υπ. Δημοσίας Τάξεως Λ. Λουκάς, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδης, ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. Ι. Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κ. Μιχαηλίδης, πλήθος φίλοι και συνεργάτες του.

Ο πατέρας του, Κώστας Χατζηκωστής, καθώς και ο αδελφός του Νίκος, επρόκειτο να φτάσουν εσπευσμένα στην Κύπρο από το εξωτερικό, τα χαράματα. Ο ηλικίας 41 ετών Άντης Χατζηκωστής καταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι στην εφημερίδα «Σημερινή», φανατική εναντίον του «Σχεδίου Ανάν», αρθρογραφούν οι κ.κ. Λάζαρος Μαύρος, Σάββας Ιακωβίδης, Κωστάκης Αντωνίου, Χαμπής Χαραλαμπίδης, Γιάννος Χαραλαμπίδης και πολλοί άλλοι έγκριτοι πατριώτες αντιαανανιακοί δημοσιογράφοι.

Στους αρθρογράφους της εφημερίδας συγκαταλέγεται επίσης ο «ήρωας της Λευκωσίας», ο στρατηγός κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος. Πρόκειται για το διοικητή του τάγματος που ανέκοψε την πορεία του «Αττίλα» στη σημερινή «πράσινη γραμμή», διετέλεσε από τους αξιωματικούς που επεκρότησαν και υπεστήριξαν τη στρατηγική της σκληρής γραμμής που προώθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την κρίση του 1987, καθώς και την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου το οποίο προωθήθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και επί υπουργίας του κ. Γεράσιμου Αρσένη. Μεταξύ άλλων, ο στρατηγός κ. Δ. Αλευρομάγειρος έθεσε έγκαιρα σε πολεμική ετοιμότητα τη Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών λίγο πριν από την κορύφωση της κρίσης στα Ύμια και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον τουρκικό Τύπο όταν εμφανίσθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου κ. Γλαύκο Κληρίδη, ως ο άνθρωπος που θα δημιουργούσε τη νέα δομή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Τελικά ο στρατηγός δεν τοποθετήθηκε σ' αυτή τη θέση ύστερα από παρεμβάσεις εξωγενών παραγόντων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποκαλυφθούν πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στα Κούκλια ο αρχηγός του ΓΕΕΦ Ευάγγελος Φλωράκης και οι αξιωματικοί Στυλιανός Δεμέναγας, Πάρης Αθανασιάδης, Μιχάλης Σιακαλής και Νικόλας Γεωργίου που τον συνόδευαν, τον Ιούλιο του 2002.

Φαίνεται ότι μετά την ελεύθερη επικοινωνία των κατεχομένων με την ελεύθερη Κύπρο και το κλίμα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για πολλούς λόγους, η ελληνική Κύπρος βρίσκεται στο «έλεος» της τουρκικής ΜΙΤ. Εκτός αν υπάρχει συμμαχία μεταξύ κι άλλων μυστικών υπηρεσιών…